Comunicat de presă

Universitatea de Științe Aplicate Osnabrück confirmă avantajele tehnologiei SHREDLAGE® pentru taurinele de finisare

Un studiu cu privire la furaje efectuat de Universitatea de Științe Aplicate Osnabrück a stabilit faptul că hrănirea taurinelor prin utilizarea tehnologiei SHREDLAGE® oferă avantaje clare.
Rezultatele sunt acum disponibile pentru publicare.

De la lansarea procesului SHREDLAGE® în 2015 în Europa (2010 în America de Nord), avantajele procesării intense efectuate de zdrobitorul de boabe MCC SHREDLAGE®, combinate cu lungimile de tăiere între 26 și 30 de mm au cucerit mulți producători de lactate. Prin această tehnologie sunt obținute furaje de porumb cu o proporție ridicată de particule grosiere din reziduurile de plantă și este realizată zdrobirea completă și intensă a boabelor de porumb. Folosit ca furaj pentru rumegătoare, produsul obținut cu tehnologia SHREDLAGE® are o structură mai benefică din punct de vedere fizic și o digestibilitate mai bună decât furajele convenționale de porumb tăiate scurt. Răspunsul la întrebarea dacă acest proces poate fi aplicat și pentru taurinele de finisare cu aceleași efecte pozitive și beneficii suplimentare în ceea ce privește performanța la îngrășare, sănătatea animalelor și randamentul în carcasă a fost investigat în Germania pentru prima dată într-un studiu efectuat la o fermă din Münster-Amelsbüren.

Studiul cu privire la furaje a durat 243 de zile

Studiul cu privire la furaje de 243 de zile efectuat de Universitatea de Științe Aplicate Osnabrück (prof. dr. Heiner Westendarp, prof. dr. Hubert Korte, Laura Bunk, Kilian Fenske) a investigat rezultatul hrănirii cu furajul obținut prin tehnologia SHREDLAGE® comparativ cu furajele convenționale de porumb în ceea ce privește aportul de furaje, câștigul zilnic, calitatea gunoiului de grajd (digestibilitatea), pH-ul rumenului și randamentul în carcasă al taurinelor de finisare. În plus, au fost efectuate măsurători la nivelul tăieturilor ambelor tipuri de furaje de porumb pentru a stabili gradul de compactibilitate și reîncălzire.

Porumbul a fost recoltat de două echipe de recoltare a furajelor la începutul lunii septembrie 2019. Pentru recoltarea furajului convențional de porumb a fost folosit un utilaj JAGUAR 970 CLAAS, funcționând în modul accelerat, cu un MULTI CROP CRACKER (MCC) Classic L care funcționează cu o diferență de viteză de 30% și o lungime teoretică de tăiere de 8 mm. Furajul SHREDLAGE® a fost recoltat cu un utilaj JAGUAR 950 CLAAS cu zdrobitorul de porumb MCC SHREDLAGE®, la o diferență de viteză de 50% și o lungime de tăiere de 26 mm. Materialul tocat a fost plasat într-o stivă convențională, furajul de porumb tăiat scurt într-o parte și furajul SHREDLAGE® în cealaltă. Pentru împrăștiere și compactare au fost utilizate două tractoare XERION CLAAS. Furajul de porumb tăiat scurt a fost compactat prin rulare, cu o greutate totală de 18 t, iar furajul SHREDLAGE® a fost compactat cu greutatea de peste 22 t, în conformitate cu lungimea mai mare de tăiere și recomandările CLAAS.

Sănătatea animalelor îmbunătățită și avantaje bănești

După o perioadă de însilozare de 11 săptămâni, furajul a început să fie utilizat pentru hrănirea unui număr de 72 de tauri Fleckvieh. Aceștia aveau o greutate medie de 382 kg la începutul studiului. Taurii au fost împărțiți în două grupuri: grupul de studiu a primit rație mixtă totală (TMR) cu furaj SHREDLAGE® fără paie, iar grupul de control a fost hrănit cu TMR cu furaj de porumb tăiat scurt și paie. Rațiile au fost diferite doar în ceea ce privește lungimea de tăiere a furajului de porumb, adăugarea paielor și nivelul de suplimentare izoenergetică cu triticală, secară și porumb boabe. Rația de studiu și rația de control au avut în permanență un conținut comparabil de energie și nutrienți.

Aportul de furaje a fost măsurat și documentat zilnic ca valoare medie de grup. În plus, toate animalele au fost cântărite în cea de-a 64-a zi a procesului și din nou în cea de-a 176-a zi. A fost măsurat pH-ul rumenului a șase animale per grup, folosind bolusul rumenului, și înregistrat pe parcursul a 150 de zile de studiu. De asemenea, a fost efectuată spălarea gunoiului de grajd în zece zile, în vederea concluziilor cu privire la digestibilitatea rațiilor.

În cele din urmă, la sacrificare, au fost stabilite și comparate greutatea carcasei, precum și clasa de conformație și gradul de acoperire cu grăsime. Veniturile rezultate din carcasă au fost comparate cu costurile pentru hrana grupurilor de studiu și de control. Această comparație a luat în considerare un cost suplimentar de 1,0 euro pe tonă de masă proaspătă furajeră (FM) pentru varianta SHREDLAGE®, pentru a acoperi costul echipamentului montat pe utilajul CLAAS JAGUAR, precum și pentru greutatea de rulare mai mare și pentru transportul de capacitate mai mare necesar.

După evaluarea tuturor datelor, rezultatele studiului pot fi rezumate după cum urmează:

  • S-a dovedit că, la 224 kg DM/m3, respectiv 216 kg DM/m3, variantele cu tăiere scurtă și SHREDLAGE® au aproape același grad de compactare în stivă, fără diferențe semnificative. Această consecvență a comportamentului de compactare a fost determinată și în stratul superior critic al stivei, unde valorile respective erau 183 și 181,9 kg DM/m3. Aceste rezultate demonstrează încă o dată că, atunci când este supus unei greutăți de rulare crescute, furajul SHREDLAGE® poate fi compactat la fel de bine ca și furajul tăiat scurt.
  • Animalele din grupul cu furaj tăiat scurt au avut un aport zilnic mediu de 10,5 kg DM, în timp ce valoarea corespunzătoare pentru cei din grupul cu furaj SHREDLAGE ® a fost de 10,2 kg DM de TMR.
  • Greutatea în viu per animal în cea de-a 64-a zi a studiului a fost comparabilă pentru ambele grupuri, de aproape 480 kg. În ziua 176, la 648,6 kg, greutatea atinsă de animalele din grupul SHREDLAGE® a fost cu 7,4 kg mai mică decât cea a animalelor din grupul cu furaj tăiat scurt, diferență care nu a putut fi validată statistic. Nu a existat nicio diferență semnificativă în creșterea zilnică în greutate în primele 176 de zile, la 1,55 kg pentru animalele din grupul cu furaj tăiat scurt și 1,51 kg pentru cele din grupul cu furaj SHREDLAGE®.
  • În ciuda creșterii zilnice oarecum mai mici în primele 176 de zile, animalele din grupul cu furaj SHREDLAGE® au avut o greutate în carcasă de 402,9 kg, cu aproximativ 6 kg mai mare decât valoarea corespunzătoare pentru animalele din grupul cu furaj tăiat scurt. Cu toate acestea, diferența nu a fost semnificativă. În materie de clasificare a conformației carcasei, animalele din grupul SHREDLAGE® au avut o medie de R+, în timp ce cele din grupul cu furaj tăiat scurt au fost clasificate de la R la R+. Animalele din grupul SHREDLAGE® au obținut un grad mai ridicat de grăsime, de 2+, spre deosebire de animalele din grupul cu furaj tăiat scurt, care au avut o tendință mai mare spre gradul 3. Prin urmare, grupul SHREDLAGE® a avut tendința către o clasă a conformației mai bună, iar gradul de grăsime a fost semnificativ mai favorabil.
  • După spălarea gunoiului de grajd, sitele superioară și mijlocie conțineau mai puține reziduuri în cazul grupului SHREDLAGE® decât pentru grupul cu furaj tăiat scurt. Prin urmare, poate fi trasă concluzia că digestibilitatea rației a fost mai bună, în ciuda lungimii mai mari de tăiere.
  • Măsurarea valorilor pH-ului în cursul zilei a arătat un nivel mai ridicat (ceea ce a fost favorabil pentru digestibilitatea fibrelor) la animalele din grupul SHREDLAGE® comparativ cu animalele din grupul cu furaj tăiat scurt. Valorile mai mari ale pH-ului pentru animalele hrănite cu furaj SHREDLAGE® indică un potențial de reducere a incidenței acidozei și astfel îmbunătățirea sănătății animalelor.
  • Furajarea a fost posibilă fără a adăuga paie în rația SHREDLAGE®, obținând prin urmare o economie suplimentară la concentratul furajer.
  • Prin evaluarea costurilor pentru însilozare, a costurilor pentru furajare și a randamentului în carcasă, a fost determinată o valoare adăugată de aproximativ 39 de euro per animal în favoarea variantei SHREDLAGE®.

Datele detaliate și evaluările sub formă de tabele și diagrame sunt puse la dispoziție de Universitatea de Științe Aplicate Osnabrück: K.Fenske@hs.osnabrueck.de