Comunicat de presă

Reinhold Claas a trecut în neființă

Reinhold Claas, membru de vechime al comitetului acţionarilor şi al consiliului de supraveghere al Grupului CLAAS, a încetat din viaţă la 7 iunie 2022, la vârsta de 91 de ani. Reinhold Claas a fost al treilea copil al fondatorului companiei, August Claas, și al soției acestuia, Paula Claas.

Împreună cu fratele său Helmut Claas, a jucat un rol considerabil în construirea companiei după cel de-al doilea război mondial. Odată cu el, se stinge ultimul acționar al celei de-a doua generații din familie.

„Toți cei care l-au cunoscut pe Reinhold Claas l-au apreciat pentru stilul său prietenos și modest. Oamenii și prosperitatea afacerii de familie au fost întotdeauna pe primul loc pentru el. Prin acțiunile întreprinse în fazele importante ale istoriei companiei, a adus o contribuție semnificativă la succesul nostru de astăzi”, explică Thomas Böck, CEO CLAAS.

Reinhold Claas a fost absolvent de inginerie industrială. A absolvit Universitatea tehnică din Darmstadt în 1958. A fost unul dintre primii absolvenți ai acestor noi studii interdisciplinare, formate din inginerie mecanică și administrarea afacerilor. Reinhold Claas s-a alăturat oficial companiei împreună cu fratele său Helmut în iulie 1957. A pus accent în principal pe dezvoltarea preselor de balotat și a combinelor de recoltat furaje. Printre altele, a fost responsabil de începerea producției de prese de balotat la noua fabrică din Metz, Franța. Până în anii 1970, a extins centrul de producție și l-a dezvoltat la dimensiunea actuală.

Reinhold Claas a fost și forța motrice din spatele preluării renumitei companii specializate în combine de recoltat furaje, fostul Josef Bautz GmbH din Bad Saulgau, care s-a alăturat companiei CLAAS în 1969. În calitate de director general timp de mulți ani, el a dezvoltat afiliatul din Șvabia în ceea ce avea să devină mai târziu o divizie de produse de succes și inovatoare. Reinhold Claas a activat și ca antreprenor în afara afacerii de familie: în 1958 a preluat două companii de rulmenți: una în Fribourg, Elveția, cu 250 de angajați, și alta în Munderkingen, Șvabia, cu 550 de angajați. A condus ambele companii până în anii 1990. De asemenea, în perioada activității sale, a solicitat brevete pentru peste 40 de invenții.

Reinhold Claas a fost implicat social în multe cluburi și organizații, atât în ​​orașul său natal, Harsewinkel, cât și în regiunea acestuia, în special în fotbal și handbal, atrăgându-și o mare notorietate. În viața privată, marea sa pasiune a fost vânătoarea.

Soția lui Reinhold Claas, Doris, a decedat în decembrie 2005, după o căsnicie îndelungată. Au avut doi fii, Volker și Rüdiger Claas. Moartea timpurie a fiului său Volker Claas, în ianuarie 2022, la vârsta de 57 de ani, a fost o lovitură deosebit de puternică. Cel mai recent, Reinhold Claas a ocupat un loc în consiliul de supraveghere și în două consilii consultative. În Grupul CLAAS, Rüdiger Claas, care îl succede pe tatăl său, reprezintă acum a treia generație.

Moartea lui Reinhold Claas a întristat profund familia, acționarii, consiliul de administrație și angajații.