Comunicat de presă

Pionierul utilajelor agricole, Helmut Claas, a decedat

Helmut Claas, pentru o perioadă lungă director general, președinte al Consiliului de supraveghere și președinte al Comitetului acționarilor grupului CLAAS, a decedat pe 5 ianuarie, la vârsta de 94 de ani.


Moartea lui a venit ca un mare șoc. Împreună cu familia și toate rudele, nu doar peste 11.000 de angajați din întreaga lume îl deplâng pe Helmut Claas, dar și o întreagă industrie care a pierdut o personalitate europeană marcantă.

Helmut Claas s-a născut în 1926 la Harsewinkel. Părinții săi, August și Paula Claas, au condus o mică firmă de utilaje agricole, cu o forță de muncă de aproximativ 100 de persoane. A terminat ucenicia ca instalator pentru utilaje, după ce a absolvit școala. A urmat experiența practică în companii de prelucrare a metalelor și formarea practică suplimentară în turnare. După un studiu complementar al agriculturii la Paris, a preluat planificarea și înființarea unui distribuitor CLAAS în Franța, care funcționează acum sub numele de CLAAS France SAS. S-a alăturat firmei de familie înființată de părinții săi în Harsewinkel, în 1958. Aici s-a dedicat inițial domeniului său de specialitate, ingineria.

În 1962 a fost numit director general. Helmut Claas a acceptat funcția de asociat care răspunde în mod personal atunci când compania a fost reorganizată ca societate în nume colectiv în 1978. În 1996, ca parte a restructurării companiei într-o societate pe acțiuni, el a trecut de la rolul de director general la funcția de președinte atât al Consiliului de supraveghere, cât și al Comitetului acționarilor.

Helmut Claas s-a concentrat întotdeauna în mod special asupra dezvoltării produselor de pionierat și producerea lor în serie într-un mod rentabil. În epoca sa, după succesul modelului DOMINATOR, a apărut noua construcție a combinei LEXION, care este astăzi cea mai eficientă combine din lume. De asemenea, combina de recoltat furaje JAGUAR și tractorul XERION de mari dimensiuni au fost dezvoltate sub conducerea lui Helmut Claas, autorul poveștii de succes.

În 2003 a reușit să facă un pas important către viitorul companiei: CLAAS a preluat afacerea completă cu tractoare de la Renault Agriculture din Franța. Și în alte privințe, internaționalizarea a continuat să progreseze odată cu înființarea și extinderea unităților de producție în Rusia, SUA și China.

Patru universități de renume internațional din Ungaria, Regatul Unit, Bulgaria și Germania au acordat doctorate onorifice (Dr. h. C.) lui Helmut Claas. În anul 2000 a primit titlul onorific de „doctor în științe agricole” de la Universitatea din Stuttgart-Hohenheim. Această universitate l-a făcut, de asemenea, senator de onoare în 2004.

În iunie 2009, Universitatea Goryachkin din Moscova i-a conferit un titlu onorific de profesor. Tot în 2009, Helmut Claas a fost numit Cavaler al Legiunii de Onoare Franceze ca recunoaștere a eforturilor sale de pionier în domeniul cooperării franco-germane. În noiembrie 2013, Helmut Claas a fost introdus în cele din urmă în Galeria celor mai celebri producători de echipamente din SUA (Hall of Fame of American Equipment Manufacturers (AEM)). Un alt moment important a fost acordarea medaliei Diesel de către Institutul German de Invenții în 2017.

Premii personale, precum cetățenia onorifică a orașului său natal Harsewinkel, Germania, Medalia pentru Merit a statului german Baden-Württemberg, precum și Ordinul de Merit al ministrului francez al agriculturii, completează activitatea sa de-o viață.

Helmut Claas a fost în primul rând fermier. El a condus o fermă în East Anglia, Marea Britanie și a stat adesea acolo cu soția sa, Erika. Îi plăcea să păstreze legătura cu fermierii din împrejurimi și a fost foarte interesat de problemele legate de firmele agricole. El a fost, de asemenea, pasionat de vânătoare.

Helmut Claas se ocupa de mult de dezvoltarea continuă a afacerii de familie, deoarece generația următoare a preluat deja conducerea grupului CLAAS. În consecință, astăzi, fiica sa, Cathrina Claas-Mühlhäuser, gestionează procesul decizional și dezvoltarea grupului de companii de succes.

Moartea lui Helmut Claas lasă în urmă un gol în lumea tehnologiei agricole care nu poate fi umplut. Familia sa, toți acționarii, Comitetul executiv al grupului și personalul deplâng trecerea în neființă a unei mari personalități și vor continua să dezvolte grupul CLAAS așa cum acesta și-ar fi dorit.