Comunicat de presă

Mai inteligente și mai eficiente ca niciodată: AXION 900 Stage V cu CEMOS și CTIC

Forță de tracțiune, eficiență și confort – acestea sunt cele trei argumente principale prin care gama de tractoare de dimensiuni mari AXION 900 de la CLAAS s-a făcut remarcată încă din momentul introducerii pe piață în 2011. 

Pe lângă respectarea cerințelor standardului de emisii V, primul sistem interactiv de asistență de top CEMOS este combinat cu sistemul de reglare a presiunii în anvelope CTIC disponibil din fabrică. Astfel, puterea și inteligența sunt îmbinate la cel mai ridicat nivel.

Controlul eficient al emisiilor, putere constantă

Modele AXION 900 și AXION 900 TERRA TRAC Stage V folosesc renumitul motor în 6 cu o cilindree de 8,7 litri Cursor 9 de la FPT. De controlul emisiilor se ocupă sistemul SCRoF cu injecție AdBlue și suprafețe de filtrare și de reacție cu dimensiuni crescute. La fel ca înainte, se poate renunța la recircularea gazelor de eșapament. La 1.800 rpm, în funcție de model, motorul poate dezvolta o putere maximă cuprinsă între 325 și 445 PS, iar datorită conceptului consacrat CLAAS privind turațiile reduse, cuplul maxim cuprins între 1.600 și 1.860 Nm este disponibil de la doar 1.400 rpm. Prin renunțarea la creșterea temporară a puterii, întreaga putere este disponibilă pentru toate lucrările, atunci când este nevoie. Transmisia continuu variabilă CMATIC fiabilă și eficientă garantează că întregul cuplu este disponibil la orice viteză – de la 0,05 până la 50 km/h. Datorită celor patru game de viteze mecanice, cu schimbare automată este atins un nivel ridicat de eficiență totală, pot fi atinse viteze maxime de 50 sau 40 km/h, la turații economice între 1.470 și 1.400 rpm. Turația la ralanti este de doar 650 rpm. Pentru lucrările care trebuie efectuate, operatorul poate selecta între trei game de viteze.

Tracțiune maximă cu roți și șenile

Încă din 2017, AXION 900 putea fi echipat pe puntea spate cu roți de până la 44 inch. Împreună cu ampatamentul lung de 3,15 metri, acest lucru a dus întotdeauna la transferul excelent al puterii pe sol. Punțile față și spate pot fi folosite standard împreună cu roți duble. O noutate o reprezintă pre-echiparea din fabrică pentru sistemele de reglare a presiunii în anvelope CTIC de la CLAAS. Cu ajutorul compresorului suplimentar CTIC 2800 cu debit de aer de 2.800 l/min este posibilă adaptarea rapidă a presiunii din anvelope a tractorului și, în cazul unei echipări corespunzătoare, a implementului. Operarea este complet capabilă ISOBUS și, din acest motiv, integrată în terminalul CEBIS al tractorului AXION 900. Opțional, implementele ISOBUS pot fi controlate și monitorizate cu ajutorul terminalului S10. Tastele funcționale pot fi alocate liber și individual funcțiilor tractorului și implementului.

Datorită unei distribuții a greutății statice în raport 50/50 și a greutății la gol de 12,5 tone, balastarea suplimentară este necesară doar în cazul lucrărilor dificile, care necesită tracțiune mare. În cazul operațiunilor de transport, tractorul AXION 900 vă conferă un sentiment de conducere în siguranță, pe orice teren, chiar și fără balastare. Masa totală maxim admisă este de 18 tone.

Gama de modele cu cinci utilaje cu roți a fost completată cu modelele AXION 930 TERRA TRAC și AXION 960 TERRA TRAC introduse în 2018, care îndeplinesc acum cerințele standardului de emisii Stage V. Fiind primele tractoare de mari dimensiuni semi-șenilate, cu suspensie completă la nivel mondial, acestea se descurcă foarte bine pe câmp, pajiște și șosea și îmbină avantajele sistemelor complet șenilate cu cele ale tractoarelor standard. Gama universală de aplicații a celor mai ușoare tractoare cu șenile din această clasă de performanță cuprinde lucrările dificile și medii-dificile de arat la lucrul cu semănători și recoltarea cu remorci de transport și până la aplicații speciale cum ar fi împrăștierea gunoiului de grajd. Datorită intervenției active a sistemului de direcție asupra turației șenilelor, puteți întoarce și efectua manevre strânse, protejând solul. Cu o greutate la gol de 16,5 tone, masa totală maxim admisă este de 22 de tone – chiar și în cazul deplasării pe șosea cu o viteză maximă de 40 km/h. Lățimea exterioară de 3 metri nu este depășită nici măcar cu cele mai late șenile de 890 mm, ceea ce facilitează înmatricularea și deplasarea pe drumurile publice.

Mai multă inteligență și eficiență datorită CEMOS: în premieră împreună cu sistemul de reglare a presiunii în anvelope CTIC

Opțional, tractoarele AXION 900* dispun de sistemul CEMOS prezentat în 2018 și disponibil de asemenea pentru AXION 800,  precum și pentru gamele de modele ARION 500 și ARION 600. Sistemul este disponibil opțional pentru toate tractoarele cu roți AXION 900 cu nivel de echipare CEBIS și permite o îmbunătățire semnificativă a eficienței în comparație cu configurarea manuală a tractorului și implementului, fiind primul sistem interactiv de asistență pentru operator și optimizare pentru utilaj, cu funcție de auto-învățare pentru tractoare. Experiențele practice inițiale privind aratul indică economii de 2 cifre în materie de consum de motorină sau creșteri similare ale randamentului pe suprafețe. De asemenea, este posibilă optimizarea celor doi parametri. În acest scop, CEMOS nu ia în calcul doar parametrii specifici tractorului cum ar fi balastarea și presiunea motorului, ci și datele referitoare la echipamente cum ar fi amplificatorul de tracțiune. În plus, este posibilă optimizarea setărilor pentru numeroase tipuri de pluguri datorită datelor înregistrate în asistentul pentru plug.

Tractoarele cu roți AXION 900 Stage V sunt, de asemenea, primele tractoare care combină CEMOS cu sistemul de reglare a presiunii în anvelope CTIC disponibil din fabrică. Astfel, în premieră, este posibilă adaptarea inteligentă și dinamică a presiunii în anvelope în timpul efectuării lucrărilor, în coordonare optimă cu alți parametri deja menționați și în funcție de interacțiunea cu operatorul. Astfel, CEMOS este actualmente cel mai cuprinzător și eficient sistem de optimizare a proceselor pentru utilizarea tractoarelor pe câmp.

Operarea sistemului CEMOS este foarte ușoară, mai ales din moment ce sistemul explorează în mod activ potențialul pentru îmbunătățiri și transmite sugestiile operatorului. Operatorul poate fie să confirme sugestiile sau să instruiască sistemul CEMOS să caute posibilități alternative de optimizare.

Din echiparea standard CEBIS face parte terminalul CEBIS capabil ISOBUS cu diagonala de 12 inch, cu contrast ridicat și operare cu ajutorul unui buton rotativ/prin apăsare sau folosind ecranul tactil.
În cazul aplicațiilor cu GPS PILOT, cantitatea variabilă de aplicare și secțiunile de comandă pot fi completate folosind terminalul S10. Împreună cu CEBIS, pot fi afișate concomitent până la 6 camere video. În cazul configurației simple CIS+ fără CEBIS și manetă multifuncțională CMOTION, prin utilizarea terminalului S10 pot fi folosite aplicații ISOBUS și pot fi efectuate lucrări pe zone de câmp.

Confort sporit

Datorită suspensiei în 4 direcții a cabinei, scaunului operatorului semi-activ, ventilat disponibil opțional, punții față cu suspensie și cursă de 90 mm, precum și compensării automate a sarcinilor și a frânării, utilajul AXION 900 oferă cel mai ridicat nivel de confort. Un nou pachet cu tapițerie din piele pentru volan, scaunul operatorului, scaunul pasagerului și pentru cotieră conferă o atmosferă premium și asigură o stare de bine sporită, mai ales în timpul zilelor lungi de lucru. Datorită lunetei late, curbate, operatorul are vizibilitate excelentă asupra implementelor. Opțional, luneta este disponibilă cu tentă sau încălzită.

Amplificator pentru Power Beyond

Cu o capacitate de ridicare de 11 tone în partea din spate și, opțional, 5,0 sau 6,5 tone capacitate de ridicare în partea din față, tractoarele AXION 900 fac parte, la fel ca înainte, din cele mai puternice tractoare din clasa lor. Pe lângă debitul standard de 150 l/min, poate fi obținut un debit suplimentar  220 l/min cu ajutorul unui amplificator LS. În modul Power Beyond, acesta asigură o adaptare mai precisă și mai rapidă a debitului la cerințele implementului.

Prezentare generală CLAAS AXION 900 Stage V:

Model

Putere maximă1)

Cuplu maxim2)

Transmisie

Vmax

Masă totală maxim admisă

AXION 920

325 CP

1.600 Nm

CMATIC/
ZF TMG 45

50 km/h

18 t

AXION 930

355 CP

1.695 Nm

CMATIC/
ZF TMG 45

50 km/h

18 t

AXION 940

385 CP

1.770 Nm

CMATIC/
ZF TMG 45

50 km/h

18 t

AXION 950

410 CP

1.820 Nm

CMATIC/
ZF TMG 45

50 km/h

18 t

AXION 960

445 CP

1.860 Nm

CMATIC/
ZF TMG 45

50 km/h

18 t

AXION 930 TERRA TRAC

355 CP

1.695 Nm

CMATIC/
ZF TMG 45

40 km/h

22 t

AXION 960 TERRA TRAC

445 PS

1.860 Nm

CMATIC/
ZF TMG 45

40 km/h

22 t

 

* CEMOS va fi disponibil pentru AXION 900 TERRA TRAC în T4 2020           1)conform  ISO TR 14396