În cadrul Innovation Alley, în centrul standului, vor fi prezentate produse noi în timp ce noul Laborator de inovații va prezenta o agricultură sustenabilă, înalt automatizată și autonomă.
Cu un concept de stand inovator și o prezență modernizată și mai prietenoasă cu clienții, CLAAS deschide noi drumuri la târgul Agritechnica de anul acesta, cel mai important salon din lume pentru utilaje agricole. Vizitatorii standului de 5800 m2 nu vor fi întâmpinați doar de produse de clasă familiare și inovatoare cum ar fi EVION, gama DISCO 9700 și gama XERION 12. Aceștia vor avea pentru prima dată și o imagine cuprinzătoare din culise a proiectelor de dezvoltare în materie de cabină/interfață om-mașină, autonomie și unități de acționare alternative. În cadrul Laboratorului de inovații de la standul CLAAS din Sala 13, fermierii, antreprenorii, studenții și ucenicii interesați vor putea experimenta îndeaproape diferite tehnologii ale viitorului și le vor discuta cu personalul CLAAS – aici inovația se întâlnește cu interacțiunea, discuția și feedback-ul. Unele dintre studiile și proiectele expuse vor fi gata pentru producția de serie pe termen scurt și mediu și au obținut deja premiul de argint pentru inovație Agritechnica, iar altele sunt orientate către o perspectivă pe termen mai lung.
Modelul XERION autonom pentru demonstrații: tractor de mari dimensiuni pentru lucrări înalt automatizate și autonome
La Agritechnica 2023 CLAAS va dezvălui un prototip de tractor autonom de mari dimensiuni. Un XERION 12.590 TERRA TRAC a fost echipat cu senzori relevanți, cum ar fi sisteme LIDAR și de camere, precum și alte tehnologii pentru planificarea traseului și monitorizarea proceselor. Alte vehicule sunt deja supuse cercetărilor suplimentare și testării componentelor pe câmp.
Automatizarea la nivel înalt și autonomia sunt teme cheie relevante la nivel global pentru numeroase utilizări din agricultură. CLAAS dezvoltă tehnologii pentru cultivarea autonomă pe câmp în mod independent și în parteneriate precum 3A – ADVANCED AUTOMATION & AUTONOMY. Lucrările practice pe câmp, cum ar fi prelucrarea solului cu tractoare de mari dimensiuni reprezintă doar unul dintre scenariile de aplicații care sunt prioritare. „Tractoarele de mari dimensiuni, echipate pentru lucrări cu grad ridicat de automatizare și autonomie, prezintă interes în principal pentru fermele care nu pot utiliza pe deplin un AgBot convențional sau al căror parc de mașini și utilaje nu corespunde caracteristicilor de performanță ale AgBot”, explică Christoph Molitor, Șeful departamentului de management al tehnologiilor la CLAAS. „Pe lângă deficitul general de lucrători calificați în agricultură, considerăm că întârzierile la recoltare cauzate de condițiile meteorologice și lucrările mecanice de îngrijire a culturilor sunt factori care conduc la o nevoie concentrată de forță de muncă sau la o cerere ridicată de capacitate de muncă. Automatizarea ridicată și autonomia pot contribui la egalizarea unor astfel de vârfuri de muncă și a proceselor agricole cu utilizare intensivă a forței de muncă.”
Modelul XERION 12.590 TERRA TRAC cu Autonomy connect expus în cadrul Laboratorului de inovații este configurat din punct de vedere tehnic pentru înaltă automatizare (Autonomy connect Co-Pilot) și autonomie (Autonomy connect Auto-Pilot). Co-Pilot oferă cel mai înalt nivel de automatizare a proceselor, inclusiv planificarea cu Autonomy connect, care poate fi integrat complet în platforma CLAAS connect. Pentru Co-Pilot, operatorul îndeplinește în principal un rol de supraveghere, în timp ce funcțiile și setările preplanificate ale tractorului și utilajului sunt efectuate complet automat de combinația tractor - implement. Ca și până acum, operatorul poate interveni direct în proces și îl poate optimiza în continuare din cabină. Cu Auto-Pilot, tractorul funcționează complet autonom, fără prezența vreunei persoane în cabină. Sarcinile sunt planificate exact ca și în cazul Co-Pilot, dar tractorul este echipat cu tehnologie îmbunătățită de recunoaștere a mediului, pe lângă LIDAR, inclusiv sisteme speciale de camere, tehnologie de siguranță suplimentară și frânare automată. După ce va fi lansat pe piață, instrumentul de planificare Autonomy connect va putea fii integrat complet în portalul de internet CLAAS connect, făcându-l ușor de utilizat pentru operațiunile de zi cu zi, fără a fi nevoie de un portal suplimentar.
Cultivatorul Amazone Cenius expus și în cadrul Laboratorului de inovații este echipat cu tehnologia Amazone AutoTill pentru lucrări înalt automatizate și autonome. Această tehnologie monitorizează poziția de lucru, adâncimea de lucru și viteza rolei și de asemenea detectează pierderile și blocajele din zona ghearelor. Datele înregistrate de cultivator sunt comparate cu datele tractorului, permițând reducerea vitezei de funcționare atunci când sunt detectate blocaje sau ridicarea cultivatorului atunci când alunecarea rolei este prea mare.