466727_27
Ediția aniversară pentru tractorul XERION de mari dimensiuni de la CLAAS

CLAAS sărbătorește 25 de ani de producție în serie a modelului CLAAS XERION cu o ediție specială limitată

În urmă cu 25 de ani, CLAAS a stabilit noi standarde în ceea ce privește multifuncționalitatea și versatilitatea tractoarelor de mari dimensiuni, odată cu lansarea pe piață a modelului XERION. CLAAS sărbătorește aniversarea cu o ediție specială limitată, împreună cu partenerii de vânzări și clienții.

Anul 1997 a marcat un moment important nu numai în producția de tractoare, ci și pentru CLAAS. XERION 2500, prezentat pentru prima dată în 1993, a fost cel mai versatil tractor de mari dimensiuni de până atunci, dar și primul tractor inclus în gama de produse CLAAS de la căruciorul pentru implemente frontale „Huckepack”. După mai mult de 20 de ani de dezvoltare, primul XERION gata de producție, cu un motor Caterpillar cu șase cilindri, 250 cp și transmisie continuu variabilă HM08 de la CLAAS, a stabilit un nou segment de produse. Datorită celor patru compartimente de fixare și montare, a sarcinii utile enorme, a cabinei rotative și a celor două punți motoare cu roți motrice de dimensiuni egale, precum și a tracțiunii integrale permanente, XERION și-a demonstrat unicitatea în multiple domenii. Fie că este vorba de un utilaj autopropulsat pentru împrăștierea îngrășământului lichid, cu deplasare în mod crab care protejează solul, de un utilaj autopropulsat compact pentru recoltarea sfeclei de zahăr, de o cositoare pentru suprafețe mari cu o combinație triplă de cosire în marșarier sau de o combinație cu o semănătoare puternică echipată cu buncăr pentru semințe - XERION a deschis treptat noi domenii de aplicare.

466729_27

Versatil, eficient, puternic – unic!

Modelul XERION 3300 a marcat trecerea la transmisia continuu variabilă ZF în 2004. Din acel moment, XERION a fost, de asemenea, sinonim cu o putere de tracțiune ridicată - exact la momentul potrivit pentru cultivatoarele intensive de mare putere și grapele cu discuri scurte cu lățimi mari de lucru care apăreau la acea vreme. Datorită unei puteri mai mari a motorului - în special a modelului XERION 3800 cu 379 cp, care a urmat în 2007 - și a montării bilelor în spatele cabinei, a fost posibil lucrul cu semiremorci de volum mare pentru îngrășământ lichid. În același timp, varianta SADDLE TRAC, cu o cabină poziționată deasupra motorului, a completat gama de modele.

În 2009, seria de mari dimensiuni cu XERION 4500 și XERION 5000 va fi prezentată la Agritechnica sub denumirea de TRAC și TRAC VC cu cabină rotativă pentru a răspunde cerințelor sporite privind puterea motorului și forța de tracțiune. Cele două modele emblematice cu „putere inteligentă” sunt utilizate aproape exclusiv pentru lucrări dificile și foarte dificile cu necesar de tracțiune mare, dar și în fața tocătoarelor de lemn, a frezelor de zăpadă și a motocultoarelor rotative.

În 2013 a avut loc o schimbare de generație și s-a efectuat o trecere la motoare Daimler Benz/MTU pentru piețele HRC. Gama include modelele XERION 4000, XERION 4500 și XERION 5000. În 2014, tractoarele de mari dimensiuni au fost lansate pentru prima dată și în America de Nord, iar în 2017 au stabilit valori record în cadrul testului Nebraska în clasa de 450-500 cp în ceea ce privește eficiența, turația redusă a motorului, puterea de tracțiune și zgomotul în cabină.

În 2019, ca parte a tranziției la standardul de emisii Stage V, noile XERION 4200, 4500 și 5000 au fost lansate pe piețele HRC. Cele mai puternice două modele XERION sunt acum disponibile și în varianta TRAC TS cu patru șenile triunghiulare.

În 2020, premiera de pe Nordschleife a modelului XERION a făcut senzație la nivel internațional: pe 24 august, pilotul Christian Menzel a parcurs legendarul traseu de 20,6 km de pe Nürburgring în 25 de minute și 50 de secunde - în marșarier, cu cabina întoarsă. Cu aproape 1 milion de vizualizări până în prezent, videoclipul asociat a devenit un succes absolut pe canalul YouTube auto, motor und sport.

466728_27

Ediție limitată aniversară

În prezent, până la 400 de unități XERION ies de pe linia de asamblare în fiecare an - cifrele de vânzări s-au dublat în ultimii trei ani - pentru a putea fi exploatate într-o mare varietate de aplicații. Acestea sunt utilizate de fermieri și antreprenori din inima Europei, în regiunile nesfârșite de sol negru din Kazahstan, în preeria din America de Nord, în ferme gigantice din Australia, în ferme în curs de dezvoltare din Asia și chiar în America de Sud și Africa de Sud. Până în prezent, nici un alt tractor nu combină versatilitatea, eficiența, protejarea solului și performanța într-un mod atât de perfect precum CLAAS XERION, ceea ce duce, de asemenea, și la o cerere mare de utilaje second hand.

Pentru a marca aniversarea, CLAAS va produce o ediție specială limitată pentru piețele principale ale modelului XERION, cu un aspect retro, bazat pe schema de culori a primului XERION 2500 din 1997. Ediția limitată va fi expusă la expozițiile de profil și va fi disponibilă exclusiv pentru clienții fideli ai XERION. În plus, toate modelele XERION fabricate în perioada august 2022 - august 2023 vor primi un autocolant aniversar pentru ușa cabinei.