Comunicat de presă

CLAAS lansează sistemul de asistență CEMOS pentru tractoare

CEMOS pentru tractoare este un sistem de asistență pentru operator bazat pe dialog, care optimizează setările utilajului pentru a obține cele mai bune rezultate de la tractor și implementul atașat. Sistemul este acum disponibil pentru tractoarele ARION și AXION.

CEMOS pentru tractoare se bazează pe dialogul cu operatorul

Din 2011, CEMOS este un sinonim pentru optimizarea electronică a utilajului la combinele de recoltat CLAAS. Conceptul de extindere a sistemului CEMOS la tractoare a fost premiat cu o medalie de argint la Agritechnica în 2017, sistemul fiind acum disponibil pentru gamele ARION și AXION.

CEMOS pentru tractoare rulează pe terminalul CEBIS. La începutul unei lucrări, sistemul de asistență ghidează operatorul în introducerea tuturor condițiilor generale de utilizare – de la umiditatea solului, tipul de sol și adâncimea de lucru până la datele implementului și chiar tipul anvelopelor tractorului.   Pe baza acestor informații de bază, sistemul recomandă inițial balastul suplimentar care poate fi necesar sub forma greutăților în față, spate și pe roți. Apoi, operatorul introduce în sistem valorile reale aplicate. Prin aceasta, orice abatere de la recomandări, de exemplu dacă o anumită greutate față nu este disponibilă, este luată în considerare în dialogul de optimizare și recomandările de presiune în anvelope furnizate ulterior.

Operatorul poate accesa dialogul de optimizare în orice moment al utilizării. CEMOS pentru tractoare asistă apoi în mod activ operatorul oferindu-i sugestii de îmbunătățire a performanței ansamblului tractor-implement.  Sistemul îi permite operatorului să aleagă obiectivele de optimizare: randament maxim sau economie maximă de carburant. După ce operatorul face această alegere, sistemul determină situația curentă, apoi îl ghidează în procesul de optimizare prin adresarea de întrebări simple. După fiecare modificare a setărilor, operatorul poate verifica rezultatele pe ecran și decide dacă să aplice noua setare sau să revină la setarea anterioară.

Ajustare simplă a setărilor de bază ale plugului

O altă funcție a sistemului CEMOS pentru tractoare este asistarea operatorului în ajustarea setărilor de bază ale implementului. Doar acest pas poate avea un impact pozitiv asupra consumului de carburant, uzurii, randamentului și calității lucrării desfășurate. Și aici CEMOS pentru tractoare ghidează operatorul pas cu pas, oferindu-i recomandări clare. În cazul unui plug, de exemplu, sistemul ajută la ajustarea adâncimii de lucru, brazdei frontale, punctului și liniei de tracțiune sau menținerea antebrăzdarului la înălțimea corectă. Explicațiile și diagramele implementului ajută la determinarea setărilor adecvate pentru o anumită situație.

Astfel, CEMOS pentru tractoare îi solicită în mod activ operatorului să se gândească la acțiunile sale. Acest lucru îi ajută chiar și pe operatorii fără experiență să obțină rezultate bune în timpul lucrului cu tractorul și implementul. Operatorii de tractoare experimentați vor descoperi că dialogul de optimizare și recomandările privind aplicarea de balast și presiunea în anvelope permit îmbunătățirea simplă a performanței și eficienței ansamblului tractor-implement.

CEMOS pentru tractoare este disponibil pentru tractoarele CLAAS cu transmisie continuu variabilă CMATIC și terminal CEBIS cu ecran tactil și poate fi montat ulterior.