Comunicat de presă

CLAAS JAGUAR 960 TERRA TRAC

Odată cu debutul modelului său JAGUAR 960 TERRA TRAC, CLAAS a devenit primul producător care a lansat o combină de recoltat furaje cu sistem de șenile integrat din fabrică. Noul concept asigură o protecție optimă a solului în orice condiții. Un sistem inteligent de protecție la capăt de rând previne deteriorarea covorului de iarbă și permite operarea utilajului pe tot parcursul anului.

Delicat cu solul, chiar și pe pășuni

Noul JAGUAR 960 TERRA TRAC stabilește standarde noi în materie de protecție a solului. Testele efectuate la Universitatea de Științe Aplicate din Kiel au confirmat faptul că, chiar dacă sistemul de șenile utilizat este în versiunea cu cea mai mică lățime (de 635 mm), suprafața de contact rezultată, de peste 1,3 m2 este de peste două ori mai mare decât cea oferită de anvelopele de 800. În combinație cu sistemul de reglare a presiunii din anvelope, care este, de asemenea, disponibil din fabrică pentru puntea spate, JAGUAR 960 TERRA TRAC oferă protecție optimă a solului, unul dintre avantaje fiind faptul că nu se afundă atât de mult în sol atunci când operează în condiții dificile, pe teren umed. Acest lucru asigură o deplasare mult mai ușoară a autovehiculelor de transport care urmează combina de recoltat. Sunt disponibile, de asemenea, două alte ecartamente, de 735 mm și 890 mm.

Sistemul de protecție la capătul de rând al sistemului de șenile pentru deplasare cu viteze mici TERRA TRAC își dezvăluie adevăratele talente pe pășuni. În timpul manevrelor de întoarcere, rolele de sprijin ale fiecărei unități de șenile sunt împinse în jos hidraulic, rola frontală de acționare este ridicată și suprafața de contact este redusă cu aproximativ o treime. Aceasta previne vizibil deteriorarea covorului de iarbă prin efectul de forfecare din momentul întoarcerii. Măsurătorile efectuate la Universitatea de Științe Aplicate din Kiel au demonstrat că presiunea exercitată asupra solului cu rolele de sprijin coborâte este mai mică decât cea exercitată de un utilaj cu roți.

Perfect integrate și lățime mică pe drum

Cu zeci de ani de experiență cu TERRA TRAC pe care CLAAS îi poate valorifica, această tehnologie este integrată perfect la noul JAGUAR, șasiul acestuia fiind mărit cu aproximativ un metru pentru a putea monta șenilele pentru deplasare cu viteze mici. Sistemul de montare pivotant permite operarea utilajului chiar și în cele mai dificile condiții. Unitățile de șenile pentru deplasare cu viteze mici pot oscila în sus cu 10° și în jos cu 13° datorită opritorilor robuste care limitează cursa șenilelor în plan vertical.

Modelul JAGUAR 960 TERRA TRAC stabilește, de asemenea, standarde noi în materie de deplasare pe șosea. Fiind echipat cu șenile late de 635 mm, are o lățime exterioară de 3,0 metri, fiind astfel ușor de înmatriculat pentru circulație pe drumuri publice. Cu șenile late de 890 mm, utilajul are o lățime exterioară de 3,5 metri. Șasiul cu suspensie oferă posibilitatea atingerii unei viteze maxime de 40 km/h și asigură un confort optim în timpul conducerii.

Ampatamentul extins asigură un compartiment de întreținere semnificativ mai mare, foarte ușor de accesat prin intermediul panourilor de întreținere de deasupra șenilelor. De exemplu, zdrobitorul de boabe poate fi îndepărtat foarte ușor pe deasupra șenilei din partea dreaptă.

Flux de material recoltat optim și funcții automate inovatoare

JAGUAR 960 TERRA TRAC utilizează tehnologia de tocare cu eficiență dovedită a gamei de modele 900. Transmisia hidraulică continuu variabilă pentru implementul frontal asigură transmiterea eficientă a puterii la diferite viteze. Dacă lungimea de tocare este modificată, sistemul efectuează în mod automat reglajele corespunzătoare ale vitezei implementului frontal. Rezultatul este un flux constant de material recoltat și o calitate permanent bună a tocării.

După reglare, bara de tăiere este fixată hidraulic și rămâne în siguranță în poziția necesară. Acest lucru asigură în mod constant o calitate ridicată de tocare.

Utilajul este echipat, de asemenea, cu un contrabătător cu tambur reglabil automat. Contrabătătorul cu tambur este fixat direct la blocul de montare și alt punct de pivotare și este deplasat în mod automat împreună cu bara de tăiere, când aceasta din urmă este reglată. Acest lucru înseamnă că distanța dintre contrabătătorul cu tambur și cuțitele tocătorului rămâne constantă pe întreaga lungime a contrabătătorului cu tambur, asigurând un flux constant de material recoltat, indiferent de starea cuțitelor. În plus, această configurație asigură economia de carburant și reducerea uzurii.

Sistemul CLAAS AUTO FILL de descărcare în lateral în timpul tocării asigură un nivel minim de pierderi în timpul procesului de descărcare, reducând în mod semnificativ și sarcina operatorilor remorcii pentru transport furaje și combinei de recoltat furaje. O cameră video de înaltă rezoluție de pe canalul de descărcare detectează în mod continuu contururile remorcii pentru transport furaje în timpul deplasării și reglează automat direcția de descărcare a materialului recoltat în funcție de aceste contururi și situația de încărcare. Este disponibilă o caracteristică nouă pentru descărcarea în partea din spate, o funcție care este utilizată în momentul începerii tocării sau pentru separarea zonelor de recoltare.

TERRA TRAC – 30 de ani de protecție a solului

Compactarea solului reduce productivitatea și necesită multă muncă pentru remediere. Acesta este motivul pentru care CLAAS acordă o importanță deosebită protecției solului, începând cu măsurile din timpul procesului de dezvoltare a utilajului. Cu 30 de ani în urmă, compania a prezentat prima combină de recoltat produsă în serie cu șenile în totalitate din cauciuc. Conceptul TERRA TRAC, aproape de forma curentă, a urmat câțiva ani mai târziu. De atunci, CLAAS a inițiat un proces de dezvoltare sistematică a tehnologiei sistemului de șenile pentru deplasare cu viteze mici la combina de recoltat de dimensiuni mari LEXION. Avantajele acestui sistem pentru combinele de recoltat includ:

  • presiune exercitată asupra solului redusă cu 66% comparativ cu utilajele cu roți
  • viteză de deplasare de 40 km/h pe șosea, cu o lățime de transport conformă cu reglementările pentru înmatriculare
  • nivel ridicat de confort în timpul deplasării datorită suspensiei hidropneumatice
  • ghidare uniformă a implementului frontal și stabilitate direcțională excelentă
  • stabilitate mare pe suprafețe înclinate
  • potențial de reducere a costurilor prin protecția structurii solului și micșorarea efortului necesar pentru întoarcerea ulterioară a brazdei

În următorul pas logic, CLAAS echipează acum combinele de recoltat furaje JAGUAR cu acest concept care a fost optimizat special pentru a îndeplini cerințele clienților.