Comunicat de presă

CLAAS înregistrează o dezvoltare stabilă într-un mediu de piață incert

CLAAS, unul dintre cei mai importanți producători internaționali de echipamente agricole, a înregistrat o ușoară creștere a cifrei vânzărilor, de 3.898 miliarde EUR (anul trecut: 3.889 miliarde EUR). Profitul brut a scăzut la 136 de milioane EUR (anul trecut: 226 milioane EUR).


  • Vânzări ușor peste nivelul înregistrat anul trecut
  • Profit brut mai mic
  • Investițiile pentru cercetare și dezvoltare au crescut
  • Perspective pentru 2020: o ușoară creștere a volumului de vânzări și un profit stabil

„CLAAS a înregistrat o dezvoltare stabilă într-un mediu de piață din ce în ce mai dificil. În ciuda scăderii anticipate a profitului, am păstrat direcția companiei și am investit sistematic în continuarea digitalizării și extinderii pozițiilor noastre pe piață”, a declarat Thomas Böck, CEO-ul grupului CLAAS.

Vânzările au înregistrat o creștere semnificativă în Franța și în restul Europei de Vest. În Europa de Est, activitățile de bază au continuat să se dezvolte bine, în timp ce vânzările din Germania au scăzut ca urmare a condițiilor meteorologice. În afara Europei au existat diverse situații, vânzările globale fiind în scădere față de anul precedent.

Investițiile pentru cercetare și dezvoltare cresc din nou

Investițiile pentru cercetare și dezvoltare au atins un nou nivel record, de 244 milioane EUR (anul trecut: 233 milioane EUR). În 2019, proiectele adesea complexe au avut ca rezultat o serie de lansări importante de produse noi.  

Noua combină de recoltat LEXION introdusă în vară rămâne lider mondial în materie de combine de recoltat, datorită integrării perfecte între componentele mecanice și software. Utilajele care au fost folosite de fermierii din întreaga lume înainte de lansare au demonstrat că noua combină LEXION este capabilă să mărească în mod considerabil productivitatea recoltelor. La Agritechnica, CLAAS a prezentat unicul tractor semi-șenilat AXION TERRA TRAC cu o suspensie completă. Sistemul TERRA TRAC, care este deja utilizat la combinele de recoltat și combinele de recoltat furaje, protejează solul și oferă un confort sporit datorită suprafeței mari de contact. De asemenea, a fost introdusă prima soluție independentă cloud-to-cloud, DataConnect. În viitor, fermierii își vor putea vedea întreaga flotă de utilaje printr-o singură interfață, indiferent dacă echipamentul a fost fabricat de CLAAS, John Deere sau CNH Industrial.

„Stabilim noi standarde digitale dincolo de limitele companiei, confirmând astfel rolul utilajelor agricole ca motor al inovației”, spune Thomas Böck.

Investiții mai mari în imobilizări corporale, uzine și echipamente

Investițiile în imobilizări corporale, uzine și echipamente au crescut din nou la 125 milioane EUR (anul trecut: 113 milioane EUR). În primăvară, CLAAS a deschis noul centru de testare și validare la sediul său din Harsewinkel, unde sunt testate funcționarea și durabilitatea componentelor noi. Pe lângă modernizarea curentă a producției de tractoare în Franța, sunt efectuate pregătiri pentru o modernizare similară a uzinei de asamblare a combinelor de recoltat din Germania. Au existat, de asemenea, alte procese de localizare a producției în Krasnodar, Rusia, precum și finalizarea noului depozit cu rafturi de mare înălțime din Hamm, Germania, ceea ce face ca afacerea internațională de furnizare de piese de schimb să fie și mai eficientă.

Numărul angajaților la nivel global a crescut

La 30 septembrie 2019, numărul angajaților la nivel global înregistra o creștere ușoară (11.448 față de 11.132, anul trecut). În Germania, numărul angajaților a crescut cu 3,9%, ajungând la 5.503 (anul trecut: 5.295), iar în Franța, numărul acestora a crescut cu 2,4%, ajungând la 2.301 (anul trecut: 2.246), aceste cifre incluzând și mulți noi specialiști IT și ingineri. Numărul de ucenici din cadrul întregului Grup a crescut la 735 (anul trecut: 714).

Grupul CLAAS în cifre

(Standarde Internaționale de Raportare Financiară - IFRS)

2019

în milioane de euro

2018

în milioane de euro

Modificare în %

Cifra netă a vânzărilor

3.898,0

3.889,2

+0,2

Profit operațional

280,3

372,7

-24,8

Profit brut

135,7

225,7

-39,9

Venit net

96,3

152,0

-36,6

Flux de numerar disponibil

-138,2

-83,9

-64,7

Capitaluri proprii și pasive financiare

1.417,3

1.395,5

+1,6

Cheltuieli de capital

125,4

113,3

+10,7

Cercetare și dezvoltare

243,6

233,4

+4,4

Total active

3.531,9

3.449,7

+2,4

Numărul de angajați la data bilanțului (30 septembrie)

11.448

11.132

+2,8


Perspective

CLAAS preconizează o dezvoltare constantă a piețelor globale de utilaje agricole pentru anul fiscal curent (2020), în ciuda incertitudinilor regionale. Având în vedere conflictele comerciale internaționale și riscul unei încetiniri economice viitoare, nu pot fi excluse efectele negative asupra vânzărilor și profitului. În ciuda acestei tendințe, CLAAS se așteaptă la o ușoară creștere a vânzărilor și la un profit brut stabil în anul fiscal curent. De asemenea, pe parcursul anului curent vor fi continuate fără abatere eforturile de a spori eficiența și de a reduce costurile în mod durabil.