Comunicat de presă

CLAAS începe cooperarea cu start-up-ul AgXeed și obține participații minoritare

CLAAS a încheiat un acord de cooperare cu start-up-ul olandez AgXeed B.V. și a achiziționat o participație minoritară în runda de finanțare internațională a companiei, ca semn al angajamentului său. Obiectivul este cooperarea în vederea dezvoltării și comercializării utilajelor agricole autonome.

Productivitatea în agricultură trebuie să continue să fie sporită în deceniile următoare, pentru a satisface nevoile unei populații globale în creștere. În același timp, numărul persoanelor angajate în agricultură, măsurat în termeni de suprafață, continuă să scadă, în timp ce forța de muncă calificată este din ce în ce mai dificil de găsit în unele regiuni, iar fermierii au în continuare programe de lucru mai lungi decât în multe alte sectoare. Industria utilajelor agricole a oferit diverse soluții pentru a face față acestor provocări, de la asistența operatorului și sisteme de optimizare a utilajelor până la tehnologii agricole de precizie și chiar utilaje autonome, de diferite dimensiuni și clase de performanță. Pentru CLAAS, colaborarea și investițiile în start-up-ul AgXeed marchează un pas logic către tehnologiile pentru viitor.

Tehnologie scalabilă și periferice avansate

AgXeed, cu sediul în Olanda, oferă un sistem inteligent, durabil și complet autonom, cu hardware scalabil, instrumente de planificare virtuală și modele de date extinse, datorită cărora este în momentul de față una dintre companiile europene de top din acest sector. În acest scop, AgXeed își va aduce AgBot-ul autonom pe câmpuri, pășuni și culturi de specialitate, alături de o suită completă de periferice pentru vehicule. Obiectivul este ca acest robot autonom de teren cu tracțiune diesel-electrică, roți sau șenile, de până la 156 CP și cuplare standard în trei puncte să ajute fermierii cu o gamă largă de lucrări în viitor. „Implicarea noastră oferă companiei CLAAS acces la tehnologii inovatoare într-un segment de piață care ne este familiar și ne completează propria expertiză în autonomie și robotică”, explică Thomas Böck, CEO-ul Grupului CLAAS. „La rândul său, AgXeed beneficiază de expertiza și rețelele noastre extinse în multe domenii, cum ar fi transferul de date, interfețe și soluții în materie de sisteme de propulsie. În opinia noastră, este o situație  benefică pentru toți și un motiv pentru care am decis să investim în acest start-up, precum și faptul că tehnologiile AgXeed vizate sunt într-o stare avansată de dezvoltare. Această soluție oferă agricultorilor și contractorilor valoare adăugată concretă din punct de vedere economic și, în plus, va fi disponibilă în curând.”


Abordarea disponibilității pieței

„Acest tip de cooperare reflectă exact ceea ce susținem la AgXeed”, a adăugat Joris Hiddema, cofondator al AgXeed B.V. „Și aceasta înseamnă stabilirea unor alianțe orientate spre viitor între companiile inovatoare care fac eforturi pentru o agricultură sustenabilă, în cadrul căreia fermierii au capacitatea de a optimiza productivitatea, protejând în același timp solul și mediul. CLAAS este un partener care crede și împărtășește ideile noastre despre viitorul agriculturii și care va accelera aducerea soluțiilor noastre pe câmpurile fermierilor”.

Se preconizează că lansarea AgBot, împreună cu soluțiile și platformele software asociate, va avea loc în 2022. Produsul și serviciile oferă clienților valoare adăugată durabilă. AgBot se ocupă cu lucrările monotone, plictisitoare și, în unele cazuri, periculoase, lăsând fermierilor mai mult timp pentru a face față provocărilor cu care se confruntă în prezent. În termeni concreți, ecosistemul care înconjoară instrumentul central de planificare și analiză pe bază de internet sporește eficiența prin planificarea automată și optimizată a rutelor și setările utilajului. AgBot este foarte ecologic datorită șenilelor opționale, cu lățimi de la 300 la 910 mm, și unei greutăți maxime mici, de 6,0 t (fără balast).  Vehiculul are, de asemenea, un ecartament reglabil, hidraulică cu senzor pentru încărcătură și un tirant cu o capacitate de ridicare de până la 8,0 t. Opțional, sunt disponibile o priză de putere electrică, independentă de turația motorului, și conexiuni externe de înaltă tensiune. Echipamentul electric include toată tehnologia necesară pentru detectarea pericolelor și obstacolelor, pe lângă un sistem de direcție RTK.

AgBot va fi lansat în diferite dimensiuni și clase de performanță. În prezent, sunt în curs de dezvoltare soluții suplimentare.