Comunicat de presă

Cifră de afaceri record în ciuda condițiilor dificile – creșterea cifrei de afaceri și a veniturilor preconizate pentru 2023

CLAAS, unul dintre cei mai importanți producători de utilaje agricole la nivel global, a reușit să sporească cifra vânzărilor cu 2,7% până la un nou maxim de 4,9 miliarde de euro (anul trecut: 4,8 miliarde de euro) în condițiile generale dificile ale exercițiului financiar 2022 și să continue creșterea din anul precedent.

Marja de profit operațional de 8,8% (anul trecut: 11,1%) rămâne la un nivel ridicat. Profitul brut de 166,3 milioane de euro (anul trecut: 357,1 milioane de euro) este în principal grevat de deprecieri în Europa de Est ca urmare a schimbărilor geopolitice și a perturbării lanțurilor de aprovizionare.

„Anul 2022 ne-a adus provocări din toate punctele de vedere. În acest context dificil, am demonstrat cât de rezistent este modelul nostru de afaceri. Am obținut rezultate și am demonstrat cu mult angajament personal că ne putem urma viziunea de a ajuta clienții să fie cei mai buni în domeniul lor de activitate. Am respectat 100% promisiunea făcută clienților noștri cu privire la recoltare. Iar pentru aceste lucruri, toți angajații și partenerii de distribuție merită mulțumirile mele”, a declarat CEO-ul Thomas Böck.

  • Vânzări de până la 4,9 miliarde de euro
  • Marjă stabilă de profit operațional de 8,8% – venit net afectat de efectul punctual
  • Flux de numerar disponibil pozitiv într-un context plin de provocări
  • Perspective: creștere semnificativă a vânzărilor și a veniturilor preconizate în anul fiscal 2023

Cerere puternică în America, piață robustă și în Europa

Datorită activității puternice de recoltare din acest an și condițiilor de finanțare benefice, în special în prima jumătate a anului financiar, piața produselor de inginerie agricolă a beneficiat în 2022 de o cerere continuă și puternică și a evoluat în mare parte pozitiv, în ciuda perturbărilor semnificative din cauza aprovizionării și a încetinirii din cauza războiului din Europa de Est. CLAAS a înregistrat o creștere deosebit de dinamică a cifrei vânzărilor în America de Nord. În Europa, piețele au fost robuste, cu scăderi ușoare comparativ cu evoluția foarte pozitivă din 2021. 

Provocările din lanțurile de aprovizionare depășite datorită implicării foarte mari

Din cauza consecințelor pandemiei de coronavirus și a bulversărilor geopolitice, CLAAS a trebuit să se confrunte uneori cu întreruperi masive ale lanțurilor sale de aprovizionare, care au putut fi depășite doar cu un efort considerabil financiar și de personal. Oprirea producției de 22 de săptămâni la Harsewinkel în timpul modernizării fabricii a fost, de asemenea, o provocare majoră. Cu toate acestea, livrările urgente de utilaje către clienți și măsurile tranzitorii individuale au putut fi realizate cu eforturi mari de către fabricile producătoare și organizația de vânzări.

Rețeaua de producție și vânzări a fost consolidată, cheltuielile de cercetare și dezvoltare au atins un nivel record

De asemenea, în 2022 CLAAS a continuat programul de investiții și a cheltuit 130 de milioane de euro pentru extinderea rețelei globale de vânzări și producție: lucrările de modernizare a fabricii principale din Harsewinkel au fost finalizate cu succes. Urmează să fie planificat proiectul de mărire a capacităților de producție și de modernizare a infrastructurii de la Bad Saulgau. La Le Mans, Franța, și-a deschis porțile o nouă Academie CLAAS pentru angajații partenerilor de vânzări.

În același timp, cercetarea și dezvoltarea au atins un nou apogeu în istoria CLAAS. A fost înregistrată o creștere de 6,4%, până la 279 de milioane de euro și au fost incluse dezvoltarea și reînnoirea utilajelor de recoltat și a tractoarelor, investiții în arhitectura electronică pentru control și conectivitate a utilajelor, precum și cheltuieli pentru digitalizarea proceselor din agricultură.

New combine harvester production facility in Harsewinkel

Inițiativa cu privire la modele a continuat – combina de recoltat LEXION a fost premiată

Ofensiva de modele a continuat și în anul financiar 2022: aceasta a inclus lansarea noii generații a modelului de top LEXION, care a primit premiul „Utilajul agricol al anului” 2023 la categoria combine la târgul francez SIMA și a modelului DOMINATOR 260. În America de Nord au fost lansate cu succes noua combină hibridă de dimensiuni medii TRION 740 și seria de tractoare de mari dimensiuni AXION 900 TERRA TRAC. Cu tractoarele speciale NEXOS (după Stage V), seria de încărcătoare frontale TORION din gama de dimensiuni medii, ultima generație de încărcătoare telescopice SCORPION, presa pentru baloți rotunzi VARIANT 500 și presa pentru baloți dreptunghiulari QUADRANT EVOLUTION II, au fost modernizate și extinse alte domenii importante de produse. De asemenea, pentru combinele de recoltat LEXION, combinele de recoltat furaje JAGUAR și tractoarele CLAAS, după TRION, acum este disponibil noul terminal CLAAS CEMIS 1200, ca succesor al precedentului terminal universal S10.

Forța de muncă – extinderea instruirii

La 30 septembrie 2022, Grupul CLAAS avea un număr total de 12.116 de angajați (anul trecut: 11.957) la nivel mondial, dintre care aproximativ 50,4% se află în afara Germaniei. La 30 septembrie 2022, Grupul CLAAS a angajat 792 de ucenici (anul trecut: 775), dintre care 493 (anul trecut: 473) se află în Germania. CLAAS instruiește tineri din Germania în diverse profesii tehnice și comerciale, precum și în cadrul unui program de „educație duală”, cu etape alternative de teorie și practică. Același lucru este valabil și pentru alte țări în care operează CLAAS, cum ar fi Franța, Ungaria, Marea Britanie și India.

Perspective

Pentru anul fiscal 2023, CLAAS anticipează vânzări de două cifre și o creștere a veniturilor, în ciuda incertitudinilor actuale. Compania preconizează că cererea de echipamente agricole va rămâne stabilă în general în principalele regiuni de vânzări din Europa Centrală și de Vest, precum și în America de Nord. Numărul comenzilor internaționale în următoarele luni este peste medie. Estimările CLAAS înregistrează o creștere puternică în regiunea Americii de Nord, în special datorită gamei mai largi de combine de recoltat și tractoare. Investițiile în extinderea rețelei globale de producție și vânzări, precum și în tehnologii inovatoare, cum ar fi digitalizarea și agricultura autonomă, vor consolida poziția pe piață pe o bază durabilă.

Grupul CLAAS

(Standarde Internaționale de Raportare Financiară - IFRS)

2022

în milioane de euro

2021

în milioane de euro

Modificare în %

Rezultate financiare

Cifra netă a vânzărilor

4.925,5

4,797,8

+2,7

Profit operațional

435,7

532,1

-18,1

Profit operațional ca % din cifra netă a vânzărilor

8,8%

11,1%

-2,3 pp

Profit brut

166.3

357,1

-53,4

Venit net

88,1

272,6

-67,7

Situația fluxurilor de numerar și bilanţ

Fluxul de numerar operațional

225,5

580,5

-61,2

Flux de numerar disponibil

22,2

381,5

-94,2

Lichiditate netă

430,0

480,5

-10,5

Capital

1.848

1.717

+7,6

Total active

4.566,1

4.246,1

+7,5

Angajaţi, la data de raportare (30 septembrie)

12.116

11.957

+1,3


Detaliile complete sunt disponibile pe pagina annualreport.claas.com