Sistem cu șenile TERRA TRAC

Dezvoltare continuă.

Agricultura se schimbă. Pentru a îndeplini cerințele tot mai exigente ale fermierilor și contractorilor în materie de productivitate pe suprafață, flexibilitate și reducerea presiunii asupra solului, CLAAS îmbunătățește în permanență tehnologia TERRA TRAC.

Sistem cu șenile TERRA TRAC

Dezvoltare continuă.

Agricultura se schimbă. Pentru a îndeplini cerințele tot mai exigente ale fermierilor și contractorilor în materie de productivitate pe suprafață, flexibilitate și reducerea presiunii asupra solului, CLAAS îmbunătățește în permanență tehnologia TERRA TRAC.

TERRA TRAC pentru JAGUAR.

Bazându-se pe avantajele recunoscute ale șenilelor TERRA TRAC în ceea ce privește protecția solului și tracțiunea, CLAAS este primul producător de combine pentru recoltat furaje care lansează o soluție optimă, integrată din fabrică, pentru protejarea solului și a pajiștilor împotriva daunelor provocate de trecerea utilajelor: noul JAGUAR TERRA TRAC cu protecție la capătul rândului. În prezent în stadiul de prototip, această funcție inovatoare reduce suprafața de contact a șenilelor la capătul rândului, protejând astfel brazdele de iarbă. Astfel, pentru prima oară, este posibilă utilizarea avantajelor oferite de un sistem de șenile pe o combină de recoltat furaje pe toate tipurile de suprafețe pe parcursul întregului an:

 • Utilizarea pe parcursul întregului an fără nicio modificare asigură un nivel ridicat de funcționalitate a utilajului
 • Protecție la capătul rândului prin reducerea automată a suprafeței de contact a șenilelor la întoarcere (mai puțină frecare)
 • Transfer rapid cu o lățime de transport de 3 m (șenile de 635 mm) și o viteză de până la 40 km/h
 • Siguranță operațională în condiții dificile, cu tracțiune ridicată și urme mai puțin adânci
 • Durată mai mare de viață a noului tip de șenile, datorită unui număr mai mare de nervuri

Urmele mai puțin adânci asigură un acces îmbunătățit pentru toate utilajele implicate în cultivare și recoltare

Protecție la capătul rândului: suprafața de contact a șenilelor este redusă automat prin ridicarea roților conducătoare la întoarcere

Acces îmbunătățit: posibilitate de deplasare în lateral a zdrobitorului de boabe pe deasupra șenilelor

Cu o lățime a benzii de șenile de 635 mm, JAGUAR are o lățime exterioară de 2,99 m

JAGUAR TERRA TRAC – primul test.

Studiile efectuate de Universitatea de Științe Aplicate din Kiel confirmă efectele pozitive ale măsurilor luate pentru  protejarea solului, în special la capătul rândului. În timpul deplasării în linie dreaptă, combina JAGUAR echipată cu sistemul de șenile TERRA TRAC a exercitat o presiune asupra solului mult mai redusă decât cea exercitată de un utilaj cu roți, cu anvelope față de 800/70 R 38 și anvelope spate de 620/70 R 30.

Studii de compactare au fost efectuate și la capătul rândului. Se credea că presiunea exercitată de șenile asupra solului la capătul rândului crește din cauza scăderii suprafeței de contact. Totuși, chiar și la o lățime a benzii rulante de 635 mm, rezultatele au arătat cu totul altceva: chiar și la capătul rândului, presiunea asupra solului a fost aproximativ aceeași cu cea exercitată de un utilaj cu roți.

Nu doar compactarea solului a fost analizată. Și deteriorarea brazdelor de iarbă și creșterea ulterioară a culturilor au fost investigate. Au fost evaluate înălțimea de creștere, adâncimea urmelor și deteriorarea brazdelor de iarbă. Rezultatul: valorile obținute în viraje de JAGUAR TERRA TRAC cu protecție la capătul rândului, o suprafață mai mică de contact a șenilelor și anvelope spate mai înguste au fost practic asemănătoare cu cele ale utilajului cu roți și au confirmat faptul că protejează brazdele de iarbă.

Protecția la capătul rândului, alături de multe alte avantaje ale sistemului de șenile, cum ar fi protecția solului, tracțiune sporită și o lățime de transport mai mică de 3 m (șenile de 635 mm), a fost reliefată în urma studiului și a demonstrat o performanță generală îmbunătățită în comparație cu utilajele cu roți convenționale.

 • Valori ale presiunii asupra solului obținute cu cele trei variante

  Utilaj cu roți în timpul deplasării în linie dreaptă, utilaje TERRA TRAC în timpul deplasării în linie dreaptă și în viraje.

  Sursa: Universitatea de Științe Aplicate din Kiel, Prof. Reckleben (2017)

 • Măsurarea presiunii asupra solului în viraje.

  TERRA TRAC fără protecție la capătul rândului

  TERRA TRAC cu protecție la capătul rândului

  Utilaj cu roți

  Cu sistemul de șenile TERRA TRAC, presiunea asupra solului este considerabil mai redusă față de cea exercitată de utilajul cu roți, chiar și la capătul rândului.

  Sursa: Universitatea de Științe Aplicate din Kiel, Prof. Reckleben (2017)