Istoria produselor

Tractorul.

CLAAS a fost cunoscut decenii întregi mai ales ca producător de combine de recoltat și tehnologie de recoltat. Începând cu anul 2003, tractorul a pregătit calea astfel încât compania să devină un producător complet pe plan internațional.

Istoria produselor

Tractorul.

CLAAS a fost cunoscut decenii întregi mai ales ca producător de combine de recoltat și tehnologie de recoltat. Începând cu anul 2003, tractorul a pregătit calea astfel încât compania să devină un producător complet pe plan internațional.

Cu tractoare într-o nouă dimensiune

August Claas a dezvoltat și comercializat un echipament similar unui tractor încă de la sfârșitul anilor 1950. În 1978 a început dezvoltarea tractorului de mari dimensiuni XERION cu antrenare infinit variabilă. Însă abia odată cu preluarea diviziei de tractoare de la Renault în 2003, a fost posibilă transformarea în realitate a visului îndelungat al companiei de a avea propriul tractor.

Istoria

August Claas a dezvoltat încă din 1957 și a introdus pe piață un „cadru pentru implemente și diverse echipamente de lucru” similar unui tractor - modelul HUCKEPACK. O combină de recoltat autopropulsată, care poate fi transformată în afara perioadei de recoltare într-un cadru pentru implemente. HUCKEPACK era un utilaj care putea fi folosit pe tot parcursul anului, un talent polivalent pentru toate aplicațiile posibile, care a fost însă produs doar până în 1960.

La sfârșitul anilor 1960, CLAAS a revenit asupra ideii unui tractor cu ajutorul proiectului HSG. HSG servea inițial ca autovehicul expermental pentru dezvoltarea unei noi transmisii hidrostatice pentru combine de recoltat (HSG = Hydrostatisches Getriebe, transmisie hidrostatică), însă a fost transformat rapid într-un proiect independent, cu ajutorul căruia CLAAS a pătruns în segmentul tractoarelor de top. Timp de 4 ani, între 1968 și 1972, inginerii CLAAS au lucrat la tractorul CLAAS, care urma să fie distribuit în colaborare cu Daimler Benz și construit de către CLAAS. Însă colaborarea nu s-a mai materializat, iar proiectul a trebuit să fie înghețat, ca parte a unui program de economisire implementat în acea perioadă.

Însă visul unui tractor propriu a rămas. Privind în urmă, HSG a fost începutul dezvoltării vehiculelor trac de către CLAAS, o idee care a fost reluat de companie în 1978 prin proiectul 207, care după mulți ani a devenit apreciat pe plan internațional sub forma tractorului de mari dimensiuni XERION. Aplicarea consecventă a conceptului antrenării infinit variabile încă de la primul model LEXION, din 1978, a fost considerată drept futuristă. Cu toate acestea, XERION impresionează și în prezent nu doar prin tehnologia sa. El reprezintă materializarea unei viziuni a unui antreprenor și credința neclintită într-un concept de vehicul trac cu antrenare infinit variabilă.

1993

Tractorul de mari dimensiuni XERION a fost prezentat în premieră publicului larg în 1993. XERION, ca model dezvoltat de către inginerii CLAAS, combina cerințele de performanță aferente unui tractor modern cu cele ale unui utilaj agricol. Cabina putea fi amplasată în trei poziții diferite, asigurând astfel diferite posibilități de utilizare: prima ca vehicul tractor clasic, cu poziție centrală a cabinei, a doua ca vehicul de sistem, cu cabina operatorului care se poate roti în spate până la 180° cu poziția centrală și cu decalaj față de centru. Cu ajutorul echipamentelor de adaptare disponibile pentru XERION, utilajul putea fi folosit în mod deosebit de versatil. O altă particularitate a XERION a fost transmisia infinit variabilă dezvoltată de către CLAAS, care a primit medalia de aur DLG în cadrul târgului Agritechnica din 1997.

2004

Odată cu achiziționarea pachetului majoritar în cadrul Renault Agriculture, CLAAS și-a extins în 2003 gama de produse cu tractoare standard. Fosta uzină de tractoare Renault din Le Mans, Franța, a devenit în același an uzina în care au fost produse primele tractoare CLAAS verde boabe, care au fost prezentate în premieră în cadrul târgului Agritechnica. La acel moment, gama de tractoare CLAAS având culoarea verde boabe era alcătuită din 4 serii de modele: modelul universal CELTIS, tractorul pentru clasa superioară ARES, tractorul pentru clasa mare ATLES, precum și tractorul pentru clasa de top, produs în Harsewinkel, XERION.

Cu modelul XERION 3300 revizuit, CLAAS se poate baza pe un tractor versatil, disponibil în trei variante diferite: XERION TRAC cu o putere de 335 CP, cu transmisie infinit variabilă ZF, punți viratoare RABA și un sistem electronic pentru patru roți directoare, cu 6 programe de direcție, varianta XERION TRAC VC care se distinge în principal prin cabina rotativă și XERION SADDLE TRAC, a cărui cabină este montată fix pe punțile față.

2006

CLAAS AXION, oferit în 5 variante diferite de la 163 la 260 CP, a fost primul tractor produs la fosta uzină de tractoare Renault din Le Mans prin ale cărui vene curge sânge verde boabe. Dezvoltarea acestui tractor a început la finele anului 2003, la scurt timp după ce producția de tractoare a fost integrată în familia CLAAS. Un nivel mai ridicat de confort, ușurință în utilizare, precum și performanțele ridicate în combinație cu consumul redus de carburant și fiabilitatea ridicată au fost aspectele pe care s-au concentrat inginerii CLAAS la dezvoltarea noului AXION.

Motorul cu 6 cilindri, de 6,8 l, produs de DPS și montat în CLAAS AXION nu doar că îndeplinește cerințele standardului de emisii TIER 3a, ci are un consum de carburant mai mic față de tehnologia anterioară TIER 2, datorită designului modern al motorului. Astfel, CLAAS a putut oferi un alt tractor modern pentru fermele mari, contractori și cooperativele de utilaje agricole.

2007

În segmentul tractoarelor, CLAAS a prezentat la Agritehnica noile modele ARION din seriile 500 și 600. Cu o putere cuprinsă între 112 și 155 CP, CLAAS dispunea de o gamă vastă de tractoare care îndeplineau cerințele clienților internaționali. Creșterea suplimentară de putere asigurată de CLAAS POWER MANAGEMENT aducea un plus de 20 CP pentru modelele ARION 540 și ARION 640, pentru a face față chiar și celor mai grele sarcini. Noile serii LEXION au fost echipate cu transmisiile confortabile HEXASHIFT, care automatizau comutarea gamei de viteze și care puteau fi cuplate fără acționarea ambreiajului. Toate modelele ARION aveau o viteză maximă de 40 sau 50 km/h, la o turație economică de doar 1.900 rpm.

CLAAS AXION cu transmisia infinit variabilă CMATIC. AXION a fost oferit în cinci variante diferite, cu puteri cuprinse între 163 și 225 CP (120 și 165 kW conform ECE R24), ocupând astfel spațiul liber dintre ARES 600 și ATLES. Componentele principale ale tractorului modern au fost reproiectate complet. Acesta este primul tractor căruia îi curge încă de la început sânge verde boabe prin vene. Dezvoltarea tractorului a început la finele anului 2003, după ce producția de tractoare a fost integrată în familia CLAAS.

A fost prezentat tractorul de mari dimensiuni XERION 3800. Tractorul XERION cu o putere de 379 CP a fost echipat cu noul sistem de control automat al manevrelor la capăt de rând CLAAS SEQUENCE MANAGEMENT; sistem de ghidare prin GPS și conexiune ISOBUS pentru a fi un adevărat talent polivalent. Datorită cabinei renumite, pivotante (opțional), utilajul poate fi folosit foarte versatil.

2010

În 2010, CLAAS a prezentat un tractor compact, denumit ARION 400. Cu 6 motorizări, noile tractoare compacte de la CLAAS acoperă gama de performanță între 90 CP/66 kW și 125 CP/92 kW (conform ECE R24). Datorită caracteristicilor și dimensiunilor sale, ARION 400 era poziționat cu precizie între ARION 500 și AXOS.

În cadrul târgului Agritechnica 2009, CLAAS a dezvăluit în premiere două modele XERION noi, 5000 și 4500, care urmau să fie disponibile pe piață pentru sezonul 2010. Pe lângă modelele XERION 3800 și 3300 din clasa de putere de până la 400 CP, CLAAS a completat gama de tractoare cu aceste două tractoare noi cu puteri care depășesc 500 CP.

2012

La târgul Agritechnica din 2011, noua gamă de modele AXION 950-920 a sărbătorit sosirea pe piață prin obținerea distincției „Utilajul anului” în cadrul categoriei tractoarelor de mari dimensiuni. Patru modele cu puteri cuprinse între 280 și 400 CP au completat seriile deja cunoscute AXION 800 cu puteri între 164 și 260 CP, respectiv XERION 3300 - 5000 cu puteri între 330 și 530 CP. AXION 900 a fost primul model de tractor CLAAS care a îndeplinit cerințele standardului de emisii TIER 4. CLAAS POWER SYSTEMS (CPS) a fost utilizat în premieră în cadrul modelului AXION 900. Din acel moment, CPS a reprezentat combinația optimă dintre componente și tehnologii nnou dezvoltate pentru transmisie.

2013

În gama de performanță între 140 și 184 CP, CLAAS a oferit cu noile serii ARION 500/600 tehnologia și confortul întâlnite la tractoarele de mari dimensiuni CLAAS. Modelele cu 4 cilindri din seria ARION 500 impresionează prin versatilitate și potențial de putere, în special în cazul lucrărilor care necesită folosirea prizei de putere sau a unui încărcător frontl. Modelele cu 6 cilindri din seria ARION 600 conving prin forța de tracțiune ridicată și silențiozitatea în timpul operațiunilor de transport, atât pe șosea, cât și pe teren.

De asemenea, a fost prezentat noul model CLAAS AXION 800. Este vorba despre un utilaj complet nou, care își face loc în familia noilor tractoare CLAAS cu motoare cu puteri între 200 și 270 CP. Fiind prima serie de modele produsă de uzina din Le Mans, tractoarele sunt deja echipate cu un motor care respectă cerințele standardului de emisii Stage IV (Tier 4f), ceea ce înseamnă că motorul va îndeplini toate cerințele exigente viitoare privind post-tratarea gazelor de eșapament.

În cazul noului AXION 800, CLAAS a aplicat conceptele de bază de succes care au pus bazele succesului seriei 800: construcția compactă cu ampatament mare, precum și diferitele concepte de echipare și de operare CIS și CEBIS.

2014

Cu noua serie XERION 5000-4000, CLAAS îndeplinește începând cu 2014 cerințele stricte ale normei de poluare Stage IV (Tier 4) chiar și în clasa de top. Puterea maximă este asigurată de motoare moderne, cu 6 cilindri în linie, de la Mercedes-Benz, împărțite în trei pachete. Chiar și confortul a fost îmbunătățit de CLAAS: noua suspensie semi-activă pentru cabină asigură confort sporit la conducere pentru toate aplicațiile. Amortizoarele sunt reglate electronic și adaptează în mod automat suspensia la situația de conducere. În cazul SADDLE TRAC, puteți beneficia, opțional, de noul tirant pivotant, distins cu medalia de argint în cadrul Agritechnica 2013. Această funcție este folosită pentru a alinia implementele cu prindere în trei puncte, în modul de deplasare crab, la direcția de deplasare.

De asemenea, în clasa de performanță între 75 și 140 CP CLAAS a înnoit gama de modele. Noile tractoare erau proiectate pentru cele mai diverse cerințe: de la tehnologie simplă pentru munca zilnică până la funcții automate pentru utilizarea intensă. Noile tractoare ELIOS 200, ATOS 200 / 300 și ARION 400 conving prin posibilitățile de echipare practice, atent gândite, cum ar fi cabina PANORAMIC a modelului ARION, premiată cu aur în 2015 în cadrul SIMA. De la podea până la acoperiș, partea frontală din sticlă cu o suprafață de 2,41 m2 și acoperiș din sticlă asigură vizibilitate optimă și este astfel ideală pentru lucrările care necesită folosirea încărcătorului frontal.

2017

În anul 2017, gamele de modele revizuite în mod cuprinzător, AXION 900, AXION 800, ARION 600, 500 și 400 au fost prezentate. AXION 960 cu cei 445 CP reprezenta modelul de top pentru tractoarele standard, în timp ce tractoarele ARION urmau să aibă un nou model de top, ARION 660, cu o putere de 205 CP.

În foarte scurt timp, CLAAS a devenit cel mai important producător de tractoare. Vă stau la dispoziție 50 de modele cu puteri între 75 și 530 CP: tractoarele de mari dimensiuni XERION 4x4, tractoarele standard AXION, ARION și ATOS, clasa compactă ELIOS și, în segmentul tractoarelor cu ecartament îngust, modelele NEXOS. Gama vastă de produse convinge și este adaptată cerințelor agriculturii moderne.