Istoria produselor

Presa de balotat paie.

La început a fost faimosul înnodător CLAAS. Până în prezent, acesta a fost inclus în presele de balotat paie CLAAS în formă îmbunătățită. De la începerea producției, au fost produse peste 400.000 de prese de balotat.

Istoria produselor

Presa de balotat paie.

La început a fost faimosul înnodător CLAAS. Până în prezent, acesta a fost inclus în presele de balotat paie CLAAS în formă îmbunătățită. De la începerea producției, au fost produse peste 400.000 de prese de balotat.

Un înnodător scrie istorie.

În anul 1921, August Claas a înregistrat primul brevet pentru un înnodător propriu și astfel a pus bazele succesului companiei sale. Principiul primei invenții mărețe CLAAS rămâne neschimbat chiar și în prezent, însă modul de funcționare a fost mereu îmbunătățit. Înnodătorul este imaginea calității și fiabilității. Pe aceleași idei ne bazăm și în prezent în ceea ce privește dezvoltarea preselor de balotat CLAAS.

1913

Echipamentul de legat paie fabricat de Franz Claas Senior, tatăl fraților Claas. În forjeria tatălui său, tânărul August Claas (stânga) a învățat foarte multe despre funcționarea și tehnologia echipamentului de legat paie, pentru care a fost înregistrat brevetul decisiv pentru înnodătorul 1921/23.

Echipamentul de legat paie a fost primul produs care a fost fabricat de compania înființată în 1913 de către August Claas. Încă din 1907, tatăl Franz Claas Senior a introdus pe piață propriul său model de echipament de legat paie. În antetul companiei sale își făcea reclamă cu sloganul „Cea mai veche fabrică de echipamente de legat paie din Germania”. În forjeria tatălui, cei 4 frați au învățat meserie, dar mai ales despre modul de funcționare a echipamentului de legat paie. Aceștia s-au specializat în construcția de echipament de legat și au folosit experiențele dobândite pentru a înființa propria companie în 1913.

1921/23

În anul 1921, fondatorul firmei, August Claas, a înregistrat primul său brevet privind propriul înnodător, cu numărul 372140. În 1923 a urmat brevetul decisiv nr. 414212 privind cârligul înnodătorului cu margine superioară cu mobilitate limitată. Noul dispozitiv de legat a sporit semnificativ siguranța legării echipamentului de legat, care era foarte răspândit la acea vreme. Nu doar propriile echipamente de legat, ci și cele ale altor producători sunt echipate cu noul dispozitiv de legat CLAAS. Datorită succesului său, înnodătorul CLAAS a devenit marca înregistrată a companiei.

Aici puteți descărca broșura

1931

În septembrie 1931, prima presă de balotat paie brevetată CLAAS, denumită „Press-Bu-Bi” a părăsit poarta fabricii din Harsewinkel. Avantajul față de echipamentele de legat de până atunci: paiele puteau fi presate compact, în baloți uniformi, și astfel paiele puteau fi depozitate mai ergonomic. Presele erau montate în spatele utilajelor de treierat staționare, de unde preluau paiele. Prin intermediul unui jgheab, balotul de paie era împins către podul de paie la o înălțime de până la 6 m și o lățime de până la 20 m. La fel ca în cazul echipamentelor de legat paie, și în cazul presei de balotat paie renumitul dispozitiv de legat brevetat CLAS garantează un nivel ridicat de siguranță la legare.

Aici puteți descărca broșura

1934

Colectați, presați, încărcați. Cu ajutorul acestui principiu simplu, CLAAS a revoluționat procesul de recoltare din Europa în 1934. În cazu în care anterior paiele sau fânul erau încărcate manual, cu dificultate, în remorcă, CLAAS PICK UP poate face acest lucru acum într-o singură operațiune mecanică. Cu ajutorul unei tbbe cu gheare, materialul recoltat era preluat curat din brazdă, presat în baloți compacți și amplasat pe teren în grupuri de 10-12 baloți sau împinși pe un jgheab pentru baloți direct într-o remorcă atașată în partea din spate.

În combinație cu combina de recoltat introdusă pe piață de CLAAS în 1936, procesul de lucru privind colectarea boabelor, plevei și a paielor a putut fi optimizat suplimentar, în mod semnificativ. Așa-numitul proces „Combină de recoltat și PICK-UP” economisește o treime sau chiar până la jumătate din timpul de lucru al unui muncitor și al unui atelaj în comparație cu procesul standard de batozare staționară.

Aici puteți descărca broșura

1953

În 1953, CLAAS a început producția presei de balotat cu densitate ridicată HD. În cazul presei HD, fânul sau paiele erau transportate direct de la pick-up la camera de compactare, fără implicarea unei benzi de transport, cu ajutorul alimentatorului. Cuțitele integrate erau folosite pentru o separare clară a baloților. Baloții erau produși în format 36 x 50 cm, cu lungimi cuprinse între 50 cm și 1 m. Presa HD putea fi acționată fie de la tractor, prin intermediul prizei de putere sau cu ajutorul unui motor integrat în presă. Astfel, chiar și tractoarele mai mici puteau fi folosite pentru a tracta presa de balotat cu densitate ridicată. Productivitatea pe oră este între 4-6 tone de paie sau de fân.

1958

Ca model succesor al PICK UP I și PICK UP II, în sezonul 1958, CLAAS a introdus presa de balotat cu densitate redusă PICK UP LD, ulterior denumită doar LD (low density), cu o lățime a camerei de compactare de 100 cm. Începând cu 1963, PICK UP LD a fost redenumită LD 100, iar sora mai mică a acestei prese, LD 80, cu o lățime a camerei de compactare de 80 cm a fost de asemenea introdusă în acest an.

Aici puteți descărca broșura

1963

Pe lângă presa LD 80 recent introdusă, în 1963 a fost introdusă pe piață presa MAXIMUM, care a înlocuit presa de balotat cu densitate ridicată HD. Aceasta putea transforma în fiecare oră până la 10 tone de paie sau fân în baloți foarte stabili. În același timp, presa putea fi folosită și ca o presă de balotat cu densitate medie, șuruburile de tensionare ajutând la reducerea densității balotului.

O presă de balotat cu densitate medie a fost presa MEDIUM, introdusă pe piață cu un an ma târziu. Așa cum spune și numele, din punctul de vedere al performanțelor, se situa între presele LD și MAXIMUM, camera de compactare fiind disponibilă cu lățimi de 80 și 100 cm. Presa MEDIUM a fost dezvoltată pe baza presei PICK UP LD. Elementele noi erau camera de compactare mai lungă, pistoanele de compactare mai puternice și mai rapide și setarea presiunii de compactare cu ajutorul fusurilor de reglare. Prin utilizarea unor rulmenți speciali, timpul de gresare față de presele de până atunci era redus semnificativ, cu aproximativ 80%.

ProdusulBroșură
MAXIMUMDescărcare
MEDIUMDescărcare

1967

Cererea pieței pentru o densitate mai ridicată de compactare, baloți cu formă exactă, precum și pick-up-uri mai late a dus la dezvoltarea primei prese de balotat cu piston culisant CLAAS MARKANT: Presa, cu o cameră de compactare cu dimensiuni 36 x 46 cm a început în 1967 să fie construită în exemplare din ce în ce mai numeroase. Pick-up-ul lat a fost amplasat pe o laterală a camerei de compactare. În spatele pick-up-ului, alimentatorul transportă lateral materialul recoltat care va fi presat, tranvsersal față de direcția de deplasare. Pistoanele care culisează pe rulmenții cu role sunt echipați pe lateral cu un cuțit vertical pentru a tăia fiecare porție în camera de compactare, asigurând formarea unor baloți cu forme precise. Pentru a transforma balotarea într-un proces executat de o singură persoană, din 1973 CLAAS a început să ofere un aruncător de baloți acționat hidraulic. Treptat, a apărut o familie completă de prese de balotat, constând în modelul de mici dimensiuni TRABANT și, la capătul opus, modelul performant DOMINANT, cu o productivitate de până la 18 tone/oră.

BroșurăBroșură
MARKANTDescărcare
TRABANTDescărcare
DOMINANTDescărcare

1976

Cu ROLLANT, CLAAS a introdus o presă pentru baloți rotunzi, a căror cameră de compactare nu era înconjurată cu curele, la fle ca până în acel moment, ci cu tamburi din oțel. Acest sistem de compactare cu tamburi a devenit în anii următori designul dominant pentru presele de balotat cu cameră fixă și a transformat modelul ROLLANT în liderul de piață din Europa de Vest. Primul model a fost ROLLANT 85 cu un diametru al baloților de 1,80 m și o lățime a baloților de 1,50 m. Această presă forma baloți de paie de 400 kg, ceea ce corespunde unui număr de aproximativ 20 de baloți cu densitate ridicată de compactare. Baloții rotunzi puteau fi încărcați cu ajutorul încărcătorului frontal și aveau o rezistență mai bună la intemperii spre deosebire de baloții cu densitate ridicată. Ulterior, au urmat modelele ROLLANT 34, 44 și 62 cu un diametru al camerei de compactare de 0,9 m, 1,20 m și 1,60 m, precum și o lățime a baloților de 1,20 m.

Aici puteți descărca broșura

1983

O altă inovație în dezvoltarea preselor a fost realizată de CLAAS în 1983 prin introducerea înfășurării cu plasă ROLLATEX. Înfășurarea baloților într-o plasă cu fixare cu cârlige și ochiuri și reprezintă o noutate absolută, stabilind un nou standard în ceea ce privește construcția preselor. Până atunci, baloții compactați în presă trebuiau înfășurați de până la 20 de ori cu sfoară. Sistemul brevetat de legare cu plasă necesită doar două înfășurări, ceea ce reduce semnificativ timpul de înfășurare spre deosebire de legarea cu sfoară obișnuită și care permite astfel o creștere a performanței cu până la 50%. Baloții rotunzi înfășurați cu plasă ROLLATEX erau fixați bine și garantau astfel stabilitate ridicată la depozitare. În plus, plasa oferea un prim strat de protecție împotriva intemperiilor și, dacă era necesar, putea fi îndepărtată cu ușurință.

Aici puteți descărca broșura

1986

În cadrul Agritechnica 1985, CLAAS a prezentat o premieră mondială publicului: prima presă non-stop pentru baloți rotunzi din întreaga lume, ROLLANT RAPID 56. Preluarea materialului recoltat, compactarea în baloți curați, rotunzi, înfășurarea cu plasă și depozitarea rapidă a baloților, totul în timpul deplasării, fără oprire, complet automat. Ceea ce pentru foarte mult timp erau doar dorințe pentru contractori, fermele de mari dimensiuni și centrele de mecanizare, odată cu ROLLANT RAPID au devenit realitate. Cu noul model unic ROLLANT RAPID 56, CLAAS a dezvoltat o presă pentru baloți rotunzi, pentru care timpii de nefuncționare erau inexistenți. În timpul deplasării, baloții rotunzi ies înfășurați în plasă din camera de compactare, fără a fi nevoie ca operatorul să oprească. Acest lucru înseamnă: eficiență mai ridicată, mai puțină dependență de condițiile meteo, utilizare mai ridicată a capacității utilajului, solicitare mai redusă a tractorului și mai puțin stres pentru operator. ROLLANT RAPID a fost fabricat doar pentru scurtă vreme din cauza costurilor de producție ridicate aferente sistemelor electronice scumpe. Utilajul a ajuns să fie foarte areciat mai ales de către utilizatorii profesioniști din SUA. În cele din urmă, a fost înlocuit în segmentul de înaltă performanță de către noua presă pentru baloți paralelipipedici de mari dimensiuni QUADRANT.

Aici puteți descărca broșura

1988

În 1988, CLAAS a prezentat prima presă pentru baloți paralelipipedici de mari dimensiuni, QUADRANT 1200, o presă pentru ferme de mari dimensiuni și contractori. Aceasta are o capacitate de 30 de tone de paie pe oră și formează baloți de paie cu o greutate de până la 360 kg. Cu o înălțime a baloților de 0,70 m, o lățime de 1,20 m și o lungime între 1,00 și 2,50 m, presa era adaptată perfect la dimensiunile de transport obișnuite pentru autovehiculele de transport din Europa și astfel se potrivea excelent pentru încărcarea camioanelor. Alte avantaje erau: un număr mai mic de baloți per hectar, mai puțin spațiu de depozitare necesar, eliberarea mai rapidă a terenul pentru următoarea recoltă. Datorită rentabilității ridicate, QUADRANT a devenit rapid presa preferată de contractorii profesioniști și pentru utilizarea pe mai multe ferme.

Aici puteți descărca broșura

1993

Prin introducerea sistemului ROTO CUT în anul 1993, a fost posibil pentru prima dată tăierea furajelor direct înainte de compactare și formarea silozurilor de calitate sub formă de baloți cu ajutorul preselor ROLLANT și QUADRANT. De asemenea, paiele pot fi tăiate pe câmp cu precizie și baloții cu densitate ridicată pot fi înfășurați în siguranță cu plasă.

Aici puteți descărca broșura

1996

Pe lângă presa de balotat ROLLANT cu cameră fixă, CLAAS oferă din 1996 și VARIANT; o presă de balotat cu curele și cameră variabilă pentru baloți cu diametre între 0,90 și 1,80 m. Aceasta se deosebește de restul preselor disponibile pe piață prin sensul antiorar de rotire a balotului și prin rotorul fixat pe camera de compactare, care asigură balotarea sigură în orice condiții. VARIANT 180 formează baloți rotunzi cu densitate ridicată și cu performanțe înalte. Astfel, presa de balotat este potrivită pentru utilizarea pentru mai multe ferme.

1999

În 1999, CLAAS a introdus pe piață noul QUADRANT 2200. Cu un sistem de acționare complet nou, structură a cadrului presei nou proiectată și terminalul confortabil CLAAS Control Terminal, acest utilaj are un randament mai ridicat și asigură o densitate mai ridicată a baloților, astfel încât raportul de rentabilitate lucrător/oră să fie și mai ridicat atunci când sunt utilizați contractori.

Aici puteți descărca broșura

De asemenea, în 1999 CLAAS a prezentat un sistem de compactare complet nou pentru presele pentru baloți rotunzi. În cazul presei de balotat ROLLANT 250 MPS (MAXIMUM PRESSURE SYSTEM, sistem pentru presiune maximă) trei role de balotat din oțel sunt amplasate pe un segment pivotant, mobil. Această componentă mobilă a camerei de compactare pătrunde în interiorul camerei de compactare și asigură o pornire rapidă a rotației balotului și straturi uniforme în timpul procedurii de compactare. „Miezul pliat” tipic preselor pentru baloți rotunzi cu cameră fixă este semnificativ mai mic în cazul preselor MPS și arată în mod clar potențialul de compactare al presei ROLLANT 250. Această procedură nouă de compactare reduce necesarul de energie în timpul compactării și permite formarea precisă a baloților prin compactarea straturilor mai mici.

Aici puteți descărca broșura

2001

Pentru anul de vânzări 2001, CLAAS a prezentat ROLLANT cu înfășurătorul cu folie integrat UNIWRAP. Cu ROLLANT 250 UNIWRAP, după formarea baloților, legarea și înfășurarea acestora este posibilă într-o singură operațiune. Înfoliatorul de înaltă performanță CLAAS înfășoară baloții în doar 35 de secunde cu șase straturi de folie stretch. După timpul de înfoliere extrem de redus, baloții pot fi depozitați în siguranță în timpul deplasării, prin coborârea mesei de înfoliat.

Aici puteți descărca broșura

2002

Cu FINE CUT, CLAAS introduce pe piață un heder cu 49 de cuțite pentru paie scurte. Astfel este posibil să utilizați paiele scurte produse pe teren direct pentru furaje și pentru așternutul animalelor.

Aici puteți descărca broșura

2006

Cu noul QUADRANT 3400, CLAAS prezintă o presă pentru baloți de mari dimensiuni, cu o serie de caracteristici de performanță fantastice și futuristice. De asemenea, presa are cel mai mare randament de pe piață în ceea ce privește paiele și fânul. Fiind potrivită și pentru furaje, aceasta era cea mai mare presă de balotat pentru furaje disponibilă. Nicio altă presă nu atingea randamentul în tone pe oră al acestei prese. Astfel, QUADRANT 3400 a definit o clasă de performanță complet nouă. Toate componentele au fost proiectate pentru viteză și randament maxim. Astfel, cu ajutorul QUADRANT 3400 era posibilă prelucrarea a până la 60 de tone de paie per oră. Paiele sunt depozitate sub formă de baloți cu dimensiunile 1,20 x 1 m și asigură o eficiență sporită la transport.

Aici puteți descărca broșura

2010

Cu familia de prese ROLLANT 400, CLAAS a pătruns într-o nouă dimensiune a preselor de balotat cu cameră fixă. În ceea ce privește performanțele și stabilitatea, presa echipată cu sistemul hidraulic MPS PLUS și hederul cu 25 e cuțite stabilește noi standarde. Aceasta are un randament de până la 51 de tone per oră. Pe lângă rapiditate și randament, familia ROLLANT se distinge și prin întreținerea minimă și siguranța operațională maximă.

Aici puteți descărca broșura

2013

În cadrul Agritechnica 2013, CLAAS a prezentat în premieră noul concept Implement Controls Tractor (ICT). ICT este un software nou care folosește parametrii de operare aiunui utilaj tractat, pentru a comanda tractorul prin intermediul interfeței ISOBUS. ICT urma să fie apoi oferit începând cu 2015 într-o combinație presă pentru baloți paralelipipedici-tractor. Presa dispune de CRUISE PILOT, care controlează automat viteza de deplasare a tractorului prin intermediul ICT. În funcție de cerințele de operare, operatorul are la dispoziție controlul infinit variabil cu privire la selectarea între cele două ținte de operare „Randament” și „Calitatea baloților”. În cazul în care se ajunge totuși la o suprasolicitare a unei componente a sistemului, funcția AUTO STOP a presei oprește în mod automat priza de putere prin intermediul ICT. ICT permite o creștere semnificativă a eficienței combinației tractor-utilaj. Rezervele de siguranță care trebuie asigurate în cazul comandării manuale de către operator nu mai sunt necesare. Potențialul de performanță poate fi utilizat pe deplin, fără a se ajunge la defecțiuni și timpi de nefuncționare. ICT reduce în mod semnificativ sarcinile operatorului, deoarece numeroasele interacțiuni care altfel ar solicita atenția operatorului sunt minimizate.

Aici puteți descărca broșura

2016

Până în acest moment, CLAAS producea baloți cu dimensiunile 120 x 70 cm cu ajutorul modelelor QUADRANT 3200 și 2200. Ambele prese pentru baloți paralelipipedici au fost complet reproiectate. În acest scop, CLAAS a revizuit chiar și cel mai vechi brevet al său și a prezentat un nou înnodător de înaltă performanță CLAAS sub forma modelelor QUADRANT 5200 și 4200. Cu ajutorul noului sistem automat de reglare a presiunii APC (AUTOMATIC PRESSURE CONTROL), noile prese pot fi utilizate la performanțe maxime cu mai multă ușurință. Sistemul hidraulic de alimentare și cursele mai frecvente ale pistoanelor, precum și numeroasele dotări disponibile caracterizează, de asemenea, noul QUADRANT.

Aici puteți descărca broșura

2017

În 2017, CLAAS a prezentat opt nouă modele pentru toate gamele de prese.

QUADRANT 5300 cu o dimensiune a baloților de 1,20 x 0,90 m s-a alăturat preselor de balotat de mari dimensiuni. În ceea ce privește presele pentru baloți rotunzi, camera fixă a fost complet redesenată pentru șase modele din gama VARIANT 400, pentru a îmbunătăți confortul și fiabilitatea utilajelor. Chiar și în ceea ce privește presele de balotat cu cameră fixă a existat o noutate: modelul ROLLANT 620 cu un diametru de 1,50 m. De asemenea, ROLLANT 400 a fost echipat cu role ranforsate pentru baloți de furaje de mare densitate.

Aici accesați gama de produse actuale