xerion-old-new-stage

Tractorul sistem.

Mai mare, mai puternic, mai eficient: în cei 25 de ani de existență, modelul XERION a evoluat în multe privințe. Ceea ce a rămas este caracteristica de bază a utilajului: este mult mai versatil decât tractoarele obișnuite.

În agricultură nu mai existase niciodată un tractor ca acesta. Când a apărut pe piață, în 1997, primul XERION, modelul 2500, i-a uimit pe experți: 250 cp, transmisie continuu variabilă, patru roți de aceeași dimensiune, două axe orientabile, patru zone de atașare în față ți în spate și o cabină rotativă. Numărul mare de implemente ce puteau fi utilizate, de exemplu pentru recoltarea furajelor sau a sfeclei de zahăr, a arătat în mod clar că utilajul era mult mai mult decât un tractor agricol. Și exact asta acest lucru s-a intenționat să fie modelul XERION încă de la început.

Dezvoltarea unui tractor sistem care să poată fi utilizat pe tot parcursul anului și care poate prelua și sarcini de recoltare, aceasta era viziunea la care CLAAS a lucrat de mulți ani. În consecință, XERION 2500 nu numai că făcea față utilizărilor clasice, cum ar fi aratul, semănatul și balotarea, dar a putut fi utilizat și ca înlocuitor pentru utilajele de recoltat autopropulsate. Cu implemente speciale, a fost chiar potrivit pentru recoltarea sfeclei de zahăr, tocarea lemnului și alte utilizări speciale.

Tocmai din cauza acestei versatilități, XERION nu s-a bucurat inițial de aprobarea clienților. „Mulți s-au întrebat de ce un tractor are nevoie de atâtea funcții”, explică Helmut-Hendrik Heppe, manager de produs pentru tractoare la compania CLAAS. „A durat ceva timp pentru ca fermierii să vadă avantajele pe care le oferă acest utilaj”.

De la 250 la 530 cp.

Conceptul de tractor s-a afirmat din 2004, odată cu lansarea modelului XERION 3800/3300. În prezent, XERION este folosit de fermieri și contractori din întreaga lume. Sunt produse până la 400 de utilaje pe an.

În ultimele decenii, XERION a fost îmbunătățit din toate punctele de vedere. În timp ce XERION 2500 avea o lungime de 6,30 m și înălțime de 3,50 m, actualul XERION 5000 are 7,49 m lungime și până la 3,80 m înălțime. Roțile, care erau de 1,95 m, au acum 2,25 m înălțime. Cilindreea motorului a crescut de la 8 la 12 l, iar puterea de la 250 la 530 cp. Numărul de supape hidraulice s-a dublat de la patru la opt.

A fost extins, de asemenea, numărul de variante disponibile ale modelului XERION. Acum este disponibil și ca TRAC, TRAC VC și SADDLE TRAC, cu cabina poziționată deasupra motorului. În plus, tehnologia de la bord a devenit mai sofisticată. De exemplu, terminalul de control (sistemul electronic de informații de bord CLAAS „CEBIS”) are acum un afișaj color de înaltă rezoluție și include afișaje ale camerei video.

Versatilitate, eficiență, protecție a solului și performanță.

Dar caracterul multifuncțional al modelului XERION a rămas același de-a lungul anilor. Este adevărat că rolul de combină de recoltat și implementele pentru recoltarea sfeclei de zahăr ale tractorului nu s-au impus. Dar astăzi este folosit, printre altele, pentru împrăștierea gunoiului de grajd, pentru lucrări de recoltare în combinație cu remorci de transfer și pentru silozuri. Au fost adăugate un număr mare de utilizări speciale, de exemplu ca tocător de lemn sau freză pentru zăpadă.

„Ceea ce face ca XERION să fie în continuare atât de popular este faptul că îmbină versatilitatea cu eficiența, protecția solului și performanța”, explică managerul de produs Helmut-Hendrik Heppe. „Principalele motive pentru aceasta sunt motorul său mare, cu cilindree și cuplu mari, puterea mare de tracțiune și modul de deplasare crab care asigură protecția solului.”

470909_27

Popularitatea tractorului se reflectă în mod repetat și în campaniile speciale. De exemplu, în 2020, pilotul de curse Christian Menzel a condus modelul XERION 5000 pe legendarul circuit de testare cu o lungime de 20,6 km, de la Nürburgring la Nordschleife, mergând înapoi cu cabina rotită. „Acesta este de departe cel mai special lucru pe care l-am făcut vreodată”, a spus Menzel după ce a trecut linia de sosire cu utilajul de 17 tone. Astfel, XERION este mult mai mult decât un tractor agricol, chiar și pe circuitul de curse.

Faceți clic aici pentru a vedea videoclipul

Toate articolele despre cei 25 de ani ai utilajului XERION: