Toate articolele despre cei 25 de ani ai utilajului XERION:

De la campionul lemnului la utilajul pentru minerit în carieră deschisă: istoria modelului XERION în 12 transformări.

De când a apărut pe piață în urmă cu 25 de ani, modelul XERION a fost folosit pentru multe sarcini, adesea neobișnuite. Povestim cariera vehiculului extraordinar în funcție de domeniile sale de utilizare.

Un tractor care ia mereu alte forme: încă de la început, XERION a fost conceput să fie mai mult decât un tractor agricol normal. Cu cele patru roți de aceeași dimensiune, transmisia continuu variabilă, puterea mare a motorului și multe alte caracteristici speciale, este potrivit ca vehicul de transport pentru o mare varietate de utilizări.

În consecință, XERION a fost folosit pentru un număr mare de sarcini de la lansarea sa pe piață de acum 25 ani – în afară de funcțiile standard, cum ar fi aratul pământului și semănatul – cu mult mai multe decât era prevăzut inițial. A venit timpul unei istorii a tractorului sistem în 12 transformări (pentru a aminti doar câteva):

1. Viziunea

Construirea unui vehicul de transport care să poată fi folosit pentru o mare varietate de lucrări la ferme - aceasta a fost viziunea pe care Helmut Claas a urmărit-o de mulți ani. Au trecut aproape 20 de ani până când prima generație a modelului XERION a apărut în sfârșit pe piață, în 1997. Tractorul sistem nu numai că avea o transmisie continuu variabilă și patru roți de aceeași dimensiune dar, datorită celor patru zone de atașare față și spate și unui număr mare de accesorii, utilajul putea fi transformat într-un tocător sau chiar într-o combină de recoltat furaje, de exemplu.

18807_27

2. Utilajul cu cabină rotativă

O altă caracteristică specială a modelului XERION este cabina rotativă. Această caracteristică face mersul în marșarier mult mai confortabil pentru aplicații speciale. Pentru că, în timp ce la tractoarele normale, de multe ori poate fi rotit doar scaunul, la XERION se rotește întreaga cabină a operatorului. Astfel încât puteți trece de la deplasarea spre spate la deplasare spre înainte și invers prin simpla apăsare a unui buton.

3. Utilajul pentru recoltarea sfeclei

Unii dintre primii cumpărători ai utilajelor XERION din prima generație le-au folosit pentru a recolta sfeclă de zahăr. Cu un implement special de la compania Holmer, tractorul sistem a fost transformat într-un utilaj de recoltat sfeclă autopropulsat. Deși conversia a funcționat foarte bine, nu s-a consolidat pe termen lung. Dezvoltarea rapidă a tehnologiei agricole a făcut ca utilajele de recoltat sfeclă de zahăr autopropulsate să fie atât de mari încât nu mai puteau fi înlocuite cu un vehicul de transport cu implement. Dar dovada a fost acolo: un tractor sistem poate fi o alternativă reală la o mașină de recoltat.

4. Utilajul pentru minerit în carieră deschisă

Din 2003 a apărut pe piață a doua generație de tractor sistem. Cu până la 380 cp, XERION 3800/3300 a fost un model deosebit de puternic, fiind astfel un vehicul popular pentru utilizări speciale. De exemplu, cu implementele corespunzătoare, tractorul sistem poate fi transformat într-un ajutor de valoare pentru mineritul în carieră deschisă, unde este folosit pentru așezarea și întreținerea conductelor de drenaj și puțurilor. XERION este deosebit de adecvat pentru acest lucru, deoarece poate fi încărcat cu greutăți de zeci de tone datorită cadrului complet. În plus, sistemul său hidraulic are suficientă putere pentru a conduce o macara care este folosită pentru ridicarea conductelor grele.

5. Semănătoarea

Semănatul este unul dintre multele talente ale modelului XERION 3800/3300. Datorită cadrului complet, pe tractorul sistem pot fi montate buncăre de boabe semnificativ mai mari decât pe semănătorile normale. În acest fel, operatorii pot acoperi o suprafață mai mare pe zi într-un singur schimb, deoarece trebuie să se oprească mai rar pentru a încărca semințele. XERION protejează solul, deoarece sarcina acestuia este distribuită pe cele patru roți de dimensiuni egale.

6. Utilajul pentru recoltat combustibil

Plopi și sălcii: cu ceva timp în urmă, acești copaci erau populari ca surse alternative de energie, deoarece cresc rapid. Ei au fost, de asemenea, considerați a fi neutri din punct de vedere al emisiilor de CO2, deoarece atunci când sunt arși se produce doar atâta cantitate de dioxid de carbon cât a fost absorbită de-a lungul vieții. Modelul XERION a fost adesea folosit pentru a recolta copaci și arbuști. Cuplul mare al motorului și puterea dezvoltată de priza de putere sunt ideale pentru tocarea lemnului. Însă pe termen lung, această utilizare a început să scadă. Motivul: în ultimii ani, peleții au înlocuit treptat utilizarea lemnului de plop, salcie și alte tipuri de biomasă.

7. Campionul lemnului

Tocarea lemnului și măcinarea buturugilor sunt alte două domenii speciale ale modelului XERION. Pentru tocarea și măcinarea lemnului, modelul emblematic de tractor CLAAS beneficiază în special de puterea mare a arborelui cardanic și de performanța hidraulică, de exemplu pentru antrenarea și controlul graifărului. Pentru măcinarea buturugilor, este important să puteți conduce extrem de încet și precis, atât înapoi, cât și înainte. Cu puterea mare a motorului, transmisia continuu variabilă și cabina rotativă, XERION este echipat ideal pentru acest lucru, în special generația 5000/4500 cu mai mult de 500 cp. Priza de putere extrem de eficientă a tractorului îl ajută să conducă freza de măcinat în desișuri.

8. Utilajul pentru recoltat cânepă

Fie ca medicament, fie ca material compozit în industria auto, cânepa se răgăsește într-o varietate largă de produse. Cu toate acestea, recoltarea acestei plante este complicată: utilajele pentru recoltat cânepa trebuie să separe frunzele, să taie, să preseze și să toace tulpinile. Datorită complexității acestui proces, utilajele sunt deosebit de mari. Cu implementele adecvate, XERION poate prelua această sarcină. Cu cadrul complet și puterea mare de antrenare hidraulică, dispune de toată puterea de care are nevoie.

9. Maestrul însilozării

Una dintre cele mai populare utilizări ale utilajului XERION este în silozuri. Cabina sa rotativa permite o vedere optima a mediului de lucru. Greutatea sa ridicată ajută la compactarea furajului. Iar datorită modului de deplasare crab, tractorul sistem poate rula o suprafață de două ori mai mare într-o singură trecere. Datorită cuplului său ridicat la turații mici ale motorului, consumă relativ puțin carburant, având totuși o forță considerabilă, ceea ce le permite operatorilor să atașeze plăci de însilozare deosebit de late, pentru a împinge și mai mult material în față.

10. Distribuitorul de gunoi de grajd

XERION strălucește și când vine vorba de împrăștierea substratului. În varianta sa TRAC sau SADDLE TRAC, poate trage butoaie deosebit de mari și grele. Modul său de deplasare crab asigură protecția solului. Cârligul său unic gât de lebădă asigură transportarea sarcinii butoiului între cele două axe și nu numai pe axa din spate a vehiculului, așa cum este cazul altor utilaje. În același timp, asigură o combinație mai scurtă și foarte manevrabilă.

11. Freza de zăpadă

Un strat gros de zăpadă blochează străzile? Este momentul să utilizăm modelul XERION. Este foarte potrivit pentru conducerea unei freze de zăpadă datorită prizei de putere ce dezvoltă o putere mare. De asemenea, cuplul său ridicat la turații mici ale motorului îl face deosebit de eficient pentru această utilizare.

12. Utilajul polivalent

Fie pentru deszăpezire, măturat, pentru lucrări de împrăștiere sau pentru transportarea încărcăturilor: XERION este folosit și în aeroporturi. Un adevărat utilaj polivalent. Oare în ce utilaje se va transforma XERION în viitor?