DISCO 1100 RC

CLAAS stabilește un nou record mondial

Cu ajutorul cositoarei cu condiționator DISCO 1100 RC, CLAAS a stabilit un nou record mondial pentru cantitatea cosită în opt ore. În acest interval de timp, utilajul a cosit în total 141,1 hectare de lucernă cu un condiționator cu role, având o productivitate medie de 5,24 tone de masă uscată la hectar. Astfel, vechiul record mondial a fost depășit cu peste 40 de hectare.

Record din SUA

La 1 iulie 2018, imediat după prânz, Tate Mesbergen de la Fermele Mesbergen era pregătit să stabilească un nou record mondial cu ajutorul utilajelor AXION 800 și DISCO 1100 RC. După exact opt ore, a coborât din cabina tractorului său ca nou deținător al recordului mondial. O echipă de susținători și martori imparțiali pot confirma faptul că Tate a cosit în total 141,1 hectare în patru câmpuri diferite, depășind astfel vechiul record cu peste 40,5 hectare.

Cu o viteză maximă de 30 km/h în câmp și de peste 50 km/h la deplasarea între câmpuri, Tate a cosit, în medie, 17,6 ha/h în timpul tentativei de doborâre a recordului mondial. „Nu toate câmpurile erau apropiate între ele, așa că a fost o adevărată provocare să pliez rapid cositoarea în poziția de transport și să mă deplasez rapid pe drumuri”, a explicat Tate.

Nu totul a decurs conform planului

Cu o zi înaintea tentativei a fost furtună cu ploi torențiale, cantitatea de precipitații atingând 12,7 mm. Aceasta înseamnă că subsolul, mai ales în primul câmp, a fost mult mai ud decât în mod obișnuit. Startul a fost amânat cu câteva ore și, în timpul tentativei de doborâre a recordului mondial, Tate a făcut și două opriri neplanificate. Prima dintre acestea în timpul deplasării între primele două câmpuri. „Am lovit o bucată de beton în primul câmp și a trebuit să verific dacă unitatea de cosire a fost avariată”, a spus Tate. După o scurtă examinare a constatat că nu era nicio problemă. Nicio lamă nu trebuia înlocuită. A doua oprire a fost făcută pentru a verifica plierea corectă a cositorii DISCO înainte de a fi transportată pe drum către ultimul câmp.

Recordul anterior pe iarbă

Recordul anterior a fost stabilit pe iarbă, nu pe lucernă și a fost utilizată o cositoare fără condiționator. A fost o sarcină mult mai simplă. DISCO 1100 RC are un condiționator cu două role din poliuretan cu profil în formă de V care comprimă tulpinile dure, protejând în același timp frunzele prețioase. Astfel, este redus timpul necesar pentru uscare și este garantată valoarea nutritivă maximă, deoarece frunzele sunt protejate. Condiționatorul a crescut puterea consumată, dar acest lucru nu a constituit o piedică pentru Tate. În timpul tentativei sale, Tate a cosit 5,24 tone de masă uscată la hectar. CLAAS va trimite documentele necesare către Guinness, astfel încât recordul să fie confirmat oficial.