Mai multe modele, performanțe mai bune, confort optim pentru operator

CLAAS prezintă noua gamă de încărcătoare telescopice SCORPION, dezvoltate în colaborare cu LIEBHERR

Modelele SCORPION cu eficiență dovedită de la CLAAS au ridicat de mulți ani ștacheta în materie de tehnologie pentru încărcătoare telescopice. CLAAS prezintă acum noua gamă de modele SCORPION dezvoltată în colaborare cu Liebherr.

Modelele SCORPION oferă performanțe mai mari pentru manipularea materialelor datorită capacității de ridicare sporite și noilor sisteme avansate de asistență pentru operator, confort și eficiență ridicate, precum și siguranță și fiabilitate îmbunătățite. Aceste avantaje decurg dintr-o serie de funcții noi, cum ar fi sistemul DYNAMIC POWER pentru gestionarea motorului, noul sistem de asistență pentru operator SMART LOADING pentru controlul fin al hidraulicii de lucru și protecția la suprasarcină, o frână de parcare complet automată, direcţia cu deplasare laterală controlată ca o a patra opțiune de direcție și o configurație nouă a cabinei.

Prezentarea modelelor

SCORPION

 

635

732

736

741

1033

746

756

Capacitate de ridicare

t

3,5

3,2

3,6

4,1

3,3

4,6

5,6

Înălţime de ridicare

m

6,13

6,93

6,93

6,93

9,75

7,03

7,03

Hidraulică de lucru
(pompă cu angrenaj /
sensibilitate la încărcătură)

l/min

106/160

106/160

106/160

106/160

106/160

–/200

–/200

Putere
(ECE R120)

kW/
CP

100/136

100/136

100/136

100/136

100/136

115/156

115/156

Transmisie

 

VARI-POWER

VARI-POWER

VARI-POWER

VARI-POWER

VARI-POWER

VARI-POWER

VARI-POWER PLUS

 

Performanțe mai mari la manipularea materialelor

Toate modelele SCORPION noi se mândresc cu o hidraulică de lucru îmbunătățită și o capacitate de ridicare între 3,2 și 5,6 t, asigurând performanțe și productivitate optime datorită ciclurilor rapide de funcționare. Din luna decembrie 2018 va fi disponibil un model SCORPION suplimentar, care va îndeplini cele mai înalte cerințe în materie de manipulare, cu o capacitate de ridicare de 6,0 t și o înălțime de ridicare de 9,0 m. O altă îmbunătățire importantă din cadrul noii game este sistemul de transmisie de înaltă performanță, care garantează manevrarea deosebit de confortabilă și precisă. Transmisia hidrostatică VARIPOWER sau VARIPOWER PLUS cu eficiență dovedită are trei trepte de viteză ușor de controlat cu ajutorul joystick-ului. Siguranța și confortul operatorului sunt garantate de frâna de parcare electrohidraulică, activată automat în cazul în care operatorul părăsește scaunul, oprind utilajul și motorul. Atunci când operatorul apasă pedala de accelerație pentru a se deplasa într-o anumită direcție, frâna de parcare este dezactivată automat. La fel ca în cazul gamei precedente, toate modelele sunt echipate cu motoare diesel Deutz care dezvoltă o putere de până la 156 CP (115 kW) și respectă prevederile standardului de emisii Stage IV (Tier 4).

Noul concept DYNAMIC COOLING

Datorită noului concept DYNAMIC COOLING, fluxul de aer existent a fost îmbunătățit pentru noua gamă SCORPION. DYNAMIC COOLING controlează automat turația ventilatorului și garantează răcirea motorului în funcție de necesități, indiferent de condițiile de funcționare. Aerul este aspirat la partea frontală și este circulat în jurul motorului înainte de a ieși pe la partea din spate a utilajului. Sistemul de inversare a sensului de rotație a ventilatorului funcționează de asemenea automat, în funcție de setările selectate de operator. Atunci când lucrează într-un mediu cu un nivel foarte mare de impurități, operatorul poate efectua în orice moment și manual inversarea sensului de rotație a ventilatorului, prin simpla apăsare a unui buton.

Mai multe modele pentru orice aplicație

CLAAS și-a extins gama de produse cu noile modele SCORPION 741 și 1033, incluzând acum un utilaj pentru orice aplicație. SCORPION 741 este un model multifuncțional compact, ușor manevrabil, care se mândrește cu o capacitate de ridicare peste medie, mai mare de 4,0 t. Modelul SCORPION 1033 a fost dezvoltat pentru zone în care este necesar un braț foarte lung. De exemplu, datorită înălțimii de ridicare de 9,75 m, baloții pot fi stivuiți cu ușurință la înălțimi mai mari și pot fi efectuate lucrări de dozare în silozurile de cereale.

Placa cu eliberare rapidă și eficiență dovedită

La fel ca toate utilajele din gamă, ambele modele sunt echipate cu capul de antrenare SCORPION robust și cu eficiență dovedită, compatibil cu implementele mai vechi. Pentru modelele1033 și de la 741 la 635 din noua gamă este disponibil acum un suport lateral pentru brațul telescopic. Suportul suplimentar conferă stabilitate și protecție și mai mari ale utilajului în cazul în care în timpul lucrului este necesară extinderea semnificativă a brațului și acționarea frecventă a manetei. Pentru operațiunile în care cerințele pentru încărcătorul telescopic nu sunt atât de mari, sunt disponibile și modele de bază, fără VARIPOWER.

Expertiza Liebherr

Pentru a dezvolta noua gamă, CLAAS s–a bazat pe expertiza specialiștilor în utilaje pentru construcții de la Liebherr. Această afacere de familie inovatoare va continua să colaboreze cu CLAAS pentru proiecte viitoare. Cele două companii și-au unit eforturile pentru a crea un design inteligent al șasiului și capotei pentru noile modele SCORPION, care să asigure o vizibilitate optimă. Punctul de fixare a brațului telescopic se află acum mai jos pe șasiu, sporind în mod semnificativ câmpul vizual în partea dreaptă și în spate.

Design nou al cabinei

Cabinele modelelor noi au fost de asemenea complet reproiectate și oferă o vizibilitate maximă de jur împrejur. Toate comutatoarele și comenzile importante au fost aranjate în mod inteligent și sunt ușor de utilizat. Instrumentele de măsură/indicatoarele dispuse central au fost înglobate într-un afișaj de 3,5”, pentru ca operatorul să poată vedea dintr-o privire celor mai importante informații legate de operarea utilajului, cum ar fi viteza, tipul de direcție sau nivelul de ulei hidraulic. Începând cu primăvara anului 2018 va fi disponibil opțional și un afișaj de 7” care combină toate aceste funcții.

Cicluri de lucru mai scurte cu SMART LOADING

Sistemul SMART LOADING din dotarea noilor modele SCORPION combină toate sistemele pentru utilizarea optimă a capacității utilajului și este prevăzut cu o funcție de protecție automată la suprasarcină, pentru a asigura în permanență buna coordonare a funcționalităților. Opțional poate fi inclusă și o funcție de revenire automată a cupei pentru operațiile de încărcare, operatorul având posibilitatea de a seta poziția cupei prin simpla apăsare a unui buton de pe joystick. Sistemul SMART LOADING asigură de asemenea controlul fin al hidraulicii de lucru, pentru poziționarea mai precisă a produselor stivuite. Viteza pentru hidraulica de lucru poate fi redusă la jumătate cu ușurință cu ajutorul unui comutator basculant.

Turație optimă a motorului pentru toate aplicațiile

Sistemele SMART ROADING și DYNAMIC POWER din dotarea noilor modele SCORPION asigură o turație optimă a motorului, atât în timpul deplasării, cât și pentru efectuarea lucrărilor. Sistemul îmbunătățit  SMART ROADING reglează automat turația la accelerare și după ce a fost atinsă viteza maximă. Dacă este necesară o putere mai mică, turația motorului este redusă automat. La modelele 756 și 746, DYNAMIC POWER reglează turația motorului în funcție de mișcarea joystick-ului. Utilizarea simultană a ambelor sisteme asigură o deplasare confortabilă pentru orice utilizare, reduce consumul de carburant și nivelul de zgomot.

Deplasare laterală controlată

Pe lângă modurile direcţie pe roţile din faţă, pe toate roţile şi direcţie cu deplasare laterală, toate modele SCORPION noi sunt echipate standard cu al patrulea mod, de deplasare laterală cu comandă manuală. Spre deosebire de modul tradițional de deplasare laterală, în cazul acestui mod puntea față poate fi controlată în continuare, ceea ce oferă avantaje substanțiale pentru anumite utilizări, cum ar fi compactarea marginilor unor grămezi sau deplasarea de-a lungul pereților unor clădiri. În plus, toate încărcătoarele telescopice noi pot fi echipate opțional cu CLAAS TELEMATICS. Modelele SCORPION 741 și 736 pot fi echipate și cu anvelope 500 mari, care asigură o stabilitate sporită și reduc presiunea exercitată asupra solului în timpul lucrului pe câmp.

Noile modele SCORPION pentru HRC vor fi disponibile începând cu 1 ianuarie 2018. Din luna mai 2018, vor fi disponibile și modelele 635, 732, 736, 741 și 1033 echipate cu motoare ce respectă prevederile standardului de emisii Stage IIIA pentru LRC.