Mai multă putere, mai multe funcții, mai mult confort

CLAAS lansează o nouă generație de tractoare AXION 900 din gama de mare putere

Gama de tractoare de mare putere CLAAS AXION 900 pentru contractorii din agricultură și fermele de mari dimensiuni a fost lansată în 2011, creându-și rapid un renume pe piață. Aceasta este apreciată în special pentru forța de tracțiune uriașă, interacțiunea perfectă dintre motor și transmisie, utilizarea extrem de simplă și consumul redus de carburant. CLAAS lansează acum noua generație AXION 900, care a cunoscut îmbunătățiri sistematice și oferă multe funcții noi. Printre acestea se numără motoare mai puternice cu un concept de turații scăzute, controlul optimizat al transmisiei CMATIC, noul terminal CEBIS cu ecran tactil și maneta multifuncțională CMOTION, precum și noua opțiune CIS+ cu cotieră multifuncțională.

Motoare puternice și un nou model de top cu o putere de până la 445 CP

Noile modele AXION 900 sunt echipate cu un motor FPT Cursor 9 cu 6 cilindri sofisticat, cu eficiență dovedită și o cilindree de 8,7 litri. Acest motor respectă toate prevederile standardului de emisii Stage IV (Tier 4). În plus, este echipat standard cu un turbocompresor cu geometrie variabilă, asigurând o presiune optimă a aerului de supraalimentare în funcție de sarcina curentă și turația motorului. Prin urmare, 70% din cuplul maxim este disponibil chiar și la ralanti. Puterea maximă a acestor modele (AXION 920 – 960) a fost mărită, ajungând acum între 325 și 445 CP (conform ECE R 120). Ca și până acum, noile tractoare AXION 900 transferă întreaga putere a motorului către roți chiar de la pornire și la toate vitezele de deplasare, fără a avea nevoie de amplificare.

Cuplu mai mare la turații mai mici

Datorită conceptului avansat de turații reduse, motorul tractorului AXION 900 generează un cuplu cu 18% mai mare față de modelul anterior, la o turație mai mică (cu până la 200 rpm). Acest lucru reduce consumul de carburant și asigură performanțe optime de conducere pentru toate aplicațiile de transport și operațiunile desfășurate pe câmp. O reducere suplimentară cu aproximativ 2 litri/oră a consumului de carburant este obținută prin scăderea automată a turației de ralanti de la 800 la 650 rpm în timpul staționării. În modul priză de putere ECO, până la 95% din puterea maximă a motorului este transferată arborelui prizei de putere în ciuda turației reduse a motorului, permițând operarea implementelor grele la o turație mai mică a motorului.

Transmisia continuu variabilă CMATIC cu hardware și software actualizat

Toate modelele din noua gamă AXION 900 sunt echipate standard cu transmisia continuu variabilă ZF Terramatic actualizată, care și-a dovedit eficiența pe tractorul AXION 800. Aceasta a fost adaptată la puterea sporită a acestor tractoare și se caracterizează printr-o stabilitate remarcabilă și prin transmiterea puterii cu o componentă mecanică, asigurând o eficiență maximă în toate gamele de viteză, de la 0,05 la 50 km/h. Sistemul de control al transmisiei continuu variabile CLAAS CMATIC utilizează un software de nouă generație, care integrează multe dintre cerințele clienților identificate în condiții reale de lucru și îmbunătățește interacțiunea motor-transmisie. De exemplu, tempomatul poate fi dezactivat prin intermediul pedalei de accelerație și transmisia se adaptează mai rapid la operațiunea desfășurată, deoarece operatorul poate comuta între două valori memorate de suprasarcină a motorului prin simpla apăsare a unui buton.

Două versiuni disponibile pentru prima dată

Noul AXION 900 este acum disponibil în premieră în două versiuni – CIS+ și CEBIS.

La fel ca CEBIS (sistemul electronic de informare la bord CLAAS), opțiunea CIS+ (CLAAS Information System) este extrem de ușor de utilizat și, în comparație cu CEBIS, oferă un nivel ridicat de confort cu un grad mai redus de complexitate. Printre caracteristicile CIS+ se numără ecranul color CIS de 7 inch integrat în montantul A și cotiera multifuncțională cu maneta de comandă cu 4 căi ELECTROPILOT și maneta de comandă DRIVESTICK pentru controlul transmisiei CMATIC.

Opțiunea CEBIS este prevăzută cu noul terminal CEBIS cu un ecran tactil de 12 și cotiera ergonomică cu maneta de comandă multifuncțională CMOTION pentru controlul confortabil al tuturor funcțiilor principale utilizând degetul mare, arătătorul și degetul mijlociu. Noul CEBIS oferă multe funcții noi pentru o operare foarte rapidă și directă. Structura sa de operare intuitivă se bazează pe generația obișnuită CEBIS, fiind optimizată pentru utilizarea cu ecran tactil. O caracteristică deosebit de confortabilă este ajustarea rapidă a funcțiilor tractorului utilizate frecvent folosind DIRECT ACCESS, atingând pur și simplu silueta utilajului de pe ecranul tactil CEBIS.

Sistemele de ghidare prin GPS precise de la CLAAS sunt disponibile din fabrică pentru opțiunile CIS+ și CEBIS în toate nivelurile de configurare. Soluția de telemetrie CLAAS TELEMATICS este inclusă în dotarea standard a tuturor tractoarelor AXION 900.

Sistem hidraulic cu confort sporit

Toate tractoarele AXION 900 au un sistem hidraulic cu senzor de încărcătură și un debit de 150 sau 220 l/min și manete de eliberare pentru toate conexiunile hidraulice din partea din spate. Versiunea CIS+ este prevăzută cu până la șase supape hidraulice, iar CEBIS cu până la opt supape hidraulice. În ambele versiuni, acestea sunt comandate electronic prin intermediul unor comutatoare basculante de pe cotieră și al manetei de comandă cu 4 căi ELECTROPILOT. În plus, tastele funcționale de pe cotieră și maneta de comandă multifuncțională pot fi configurate pentru oricare dintre supapele hidraulice. Acest lucru reduce eforturile operatorului, în special în timpul operațiunilor combinate, deoarece nu mai este necesară schimbarea frecventă a poziției mâinii. 

Prioritizarea supapelor hidraulice pentru un volum constant de ulei

În versiunea CEBIS, operatorul poate atribui prioritate oricărei supape hidraulice. Astfel, volumul de ulei presetat pentru supapa hidraulică prioritizată rămâne aproape constant chiar și atunci când sunt utilizate și alte supape hidraulice. Opțiunea de prioritizare este utilă, de exemplu, pentru echipamentele cu funcționare continuă precum motoarele hidraulice sau semănătorile de precizie pneumatice, care au nevoie de un debit constant de ulei în timpul funcționării. În noul terminal CEBIS poate fi definită, de asemenea, o rampă de deschidere și închidere pentru fiecare supapă hidraulică. Prin urmare, operatorul poate stabili la cât timp după activare ar trebui o supapă hidraulică să asigure debitul maxim de ulei presetat. Acest lucru reduce solicitările și uzura motoarelor hidraulice sau a cilindrilor hidraulici mai mici, de exemplu pentru marcarea pistelor.

Dispozitiv de cuplare flexibil pentru o gamă largă de implemente

Noul AXION 900 este prevăzut standard cu un dispozitiv de cuplare universal prevăzut cu o bară lungă de ajustare și o fantă pentru cuplare în bara de remorcare. Astfel, pot fi utilizate până la șase dispozitive de tractare diferite. La versiunile cu bară de remorcare, orificiile din fantă permit ajustarea distanței dintre puntea spate și punctul de cuplare, permițând operatorului să schimbe punctul de cuplare a implementului în funcție de sarcina curentă:

  • Împins înăuntru: confort sporit la rulare, de exemplu în timpul transportului pe șosele cu o sarcină mai mare pe bara de remorcare deoarece această sarcină este distribuită spre puntea spate
  • Tras în afară: reduce raza de bracaj a ansamblului tractor/implement, de exemplu în timpul lucrului pe câmp, mutând punctul de pivotare înspre partea din spate

Dispozitivul de cuplare al noului AXION 900 respectă standardul ISO 500, permițând utilizarea simplă a unor cuple de la diferiți producători, compatibile cu standardul amintit. Ca alternativă este disponibil un element de cuplare pentru pick-up.

Noul pachet de iluminat și detalii practice utile

Noile tractoare AXION 900 sunt disponibile opțional cu diferite pachete de iluminat cu tehnologie LED. Pachetele includ până la 20 lumini de lucru și lumini de drum cu tehnologie LED, inclusiv lumini diurne. În plus, toate modelele pot fi echipate cu un sertar pentru scule detașabil cu role telescopice, deosebit de apreciat în gama de modele AXION 800. Sertarul este suficient de mare pentru depozitarea unei truse de scule standard, permițând schimbarea setului de scule de la bord în funcție de operațiunile desfășurate. Un alt detaliu practic pentru utilizarea zilnică sunt terminalele externe ale bateriei ușor accesibile pentru toate modelele. Astfel, fiecare tractor poate fi utilizat foarte simplu ca sursă de energie, de exemplu pentru realimentarea pe câmp. În plus, noul AXION 900 este echipat standard cu oglinzi cu unghi larg și două câmpuri vizuale ajustabile separat, precum și cu un racord de aer comprimat lângă treptele de acces în cabină din partea stângă.

Noile tractoare AXION 900 vor fi disponibile spre vânzare la sfârșitul anului 2017.