Comunicat de presă

CLAAS înregistrează cereri mai mari

Grupul CLAAS a încheiat anul fiscal 2023 cu rezultate excelente.

„Anul fiscal 2023 a fost foarte reușit”, a declarat CEO-ul CLAAS, Jan-Hendrik Mohr. „Creșterea substanțială a vânzărilor din ultimul an reflectă cererea mare de utilaje agricole. După ce situația lanțului de aprovizionare s-a îmbunătățit în urma pandemiei, am reușit să abordăm în mod sistematic numărul foarte mare de comenzi și să livrăm utilaje agricole clienților noștri din întreaga lume, datorită efortului susținut al echipei.”

CLAAS a generat vânzări de 6,1 miliarde de euro, ceea ce echivalează cu o creștere de aproape 25%. „Vânzările s-au îmbunătățit din nou semnificativ în America de Nord și în special în Europa”, a declarat CFO-ul Henner Böttcher. „În plus, am reușit să triplăm profitul înainte de impozitare.” Acest indicator specific a crescut la 522,3 milioane de euro de la 166,3 milioane de euro în anul precedent. Venitul net a crescut la 347,1 milioane de euro. „Emiterea cu succes a 350 de milioane de euro în certificate de creanță și creșterea creditelor sindicalizate la 850 de milioane de euro, cu prelungirea simultană a duratei, ne-au permis să ne consolidăm în mod semnificativ flexibilitatea financiară”, a adăugat Böttcher.

Produsele noi câștigă recunoaștere: tractoarele de dimensiuni mari din seria XERION 12 sunt premiate

CLAAS a prezentat cu mare succes seria XERION 12 în America de Nord în vara anului 2023. Cel mai puternic tractor CLAAS din toate timpurile iese în evidență datorită unităților sale de șenile triunghiulare nou proiectate și numeroaselor sisteme de asistență, printre alte caracteristici. Inovațiile de acest fel sunt remarcate: la Agritechnica, cel mai mare târg de tehnologie agricolă din lume, XERION 12.650 TERRA TRAC a fost desemnat „Tractorul anului 2024”, în timp ce întreaga serie a fost onorată cu premiul „Utilajul agricol 2024” în categoria de tractoare de dimensiuni mari. De asemenea, CLAAS și-a completat familia de combine de recoltat prin lansarea modelului EVION, o nouă serie care este concepută special  pentru fermele mici. Împreună cu seriile LEXION și TRION, CLAAS are cea mai modernă și mai largă gamă de combine de recoltat de pe piață.



Echipamentele agricole inteligente în centrul atenției

CLAAS conduce progresul în industrie prin soluții digitale. Inovațiile prezentate la Agritechnica s-au concentrat pe utilaje noi, inteligente, precum și pe noul CLAAS connect: un ecosistem digital general care întărește și mai mult conectivitatea dintre utilaje și operatori, între cloud și programele de parteneriat, precum și între fermieri și partenerii de vânzări. Aplicația CLAAS connect este programată să fie disponibilă online în anumite regiuni de vânzări în toamna anului 2024. „Autonomia și inteligența artificială sunt tendințele care vor modela viitorul tehnologiei agricole, echipamentele agricole inteligente aducând o contribuție esențială la sustenabilitate și, mai ales, la securitatea alimentară”, a declarat Mohr.

Pentru a dezvolta tehnologii noi, CLAAS se bazează pe resursele de dezvoltare interne, precum și pe alianțe și parteneriate. În septembrie, CLAAS și-a unit forțele cu start-up-ul AgXeed și partenerul de lungă durată Amazone pentru a fonda prima alianță de autonomie multi-producători din lume, 3A – Advanced Automation & Autonomy. Scopul colaborării este de a avansa automatizarea proceselor agricole și dezvoltarea de utilaje agricole capabile să lucreze autonom. Pe lângă prezentarea unui model XERION 12.590 TERRA TRAC cu Autonomy connect pentru procese extrem de automatizate și autonome pe câmp, CLAAS a folosit Agritechnica și pentru a prezenta un proiect comun cu AgXeed și dronele termice. Proiectul combină utilizarea dronelor și a software-ului pe bază de inteligență artificială pentru a identifica cuiburile de păsări și căprioarele cu cosirea automatizată și complet autonomă a pajiștilor cu tractoare sau roboți. 

Anul 2023 a marcat repere în povestea de succes a companiei CLAAS 

Anul fiscal 2023 a fost un an special pentru CLAAS și datorită celor două aniversări: în urmă cu cincizeci de ani a fost construită la Harsewinkel prima combină de recoltat furaje autopropulsată a companiei. Încă de la început, utilajul s-a remarcat față de concurență datorită fiabilității sale ridicate, eficienței remarcabile și costurilor de operare reduse, calități care au contribuit semnificativ la poziția sa de lider pe piața globală. Afacerea de familie a sărbătorit, de asemenea, 20 de ani de tractoare standard CLAAS. Tractorul CLAAS cu numărul 150.000 a ieșit de pe linia de asamblare din Le Mans la începutul anului 2019. Patru ani mai târziu, tocmai la timp pentru cea de-a 20-a aniversare, această cifră a fost estimată la 200.000.

Mediul comercial actual este plin de provocări 

„În noul an fiscal, totuși, va trebui să ne pregătim pentru un mediu comercial mai dificil”, a declarat Mohr. „În timp ce volumul comenzilor revine la normal, ritmul activității economice încetinește perceptibil pe piețele noastre de bază din Europa Centrală și de Vest și America de Nord, datorită în mare parte inflației ridicate și tensiunilor geopolitice în creștere. În lumina evenimentelor actuale, Grupul CLAAS va urmări în mod constant strategia pe care a adoptat-o ​​și va continua să-și dezvolte punctele forte.” Grupul se va concentra pe dezvoltarea de produse și tehnologii noi. Soluțiile tehnologice care până acum au fost privite izolat trebuie să fie și mai strâns interconectate în viitor și să fie puse la dispoziție clienților.