Știri de la Agritechnica

CLAAS câștigă o medalie de aur și patru medalii de argint

Societatea Agricolă Germană (Deutsche Landwirtschafts- Gesellschaft, DLG) a invitat din nou mai mulți producători să concureze pentru Premiul pentru Inovație în cadrul târgului Agritechnica 2017. Scopul acestei competiții este de a atrage atenția asupra inovațiilor remarcabile din lumea tehnologiei agricole. CLAAS a câștigat anul acesta o medalie de aur și patru medalii de argint.

Aur pentru CEMOS AUTO THRESHING – modulul automat de comandă pentru combinele de recoltat CLAAS cu scuturători și hibride

CEMOS AUTO THRESHING este un alt modul care contribuie la automatizarea proceselor desfășurate de combina de recoltat. Noul sistem de asistență asigură ajustarea complet automată a spațiului contrabătătorului și a turației tobei de batozare în unitățile de batozare tangențiale, pentru o adaptare dinamică la condițiile existente. Astfel, procesul derulat în unitatea de batozare este îmbunătățit în mod continuu și automat până la limitele sale tehnice de performanță. Nu mai este nevoie de reglaje manuale care necesită mult timp. Totuși, operatorul combinei de recoltat poate interveni în orice moment dorește. Sub umbrela CEMOS AUTOMATIC, CEMOS AUTO THRESHING este interconectat cu toate celelalte sisteme de asistență ale combinei de recoltat, în special cu CRUISE PILOT, sistemul de control automat al vitezei de deplasare. Interacțiunea dintre sistemele de asistență este monitorizată și controlată prin intermediul unui modul central. Plecând de la setarea de bază pentru materialul recoltat, AUTO THRESHING poate găsi întotdeauna setarea optimă pentru unitatea de batozare, pentru un treierat mai delicat sau mai agresiv în funcție de necesități. Modulul realizează acest lucru în coordonare cu separarea boabelor reziduale, curățare și viteza de deplasare. Un alt avantaj este simplificarea funcționării acestor sisteme în aval automate.

CLAAS a obținut medalia de argint pentru următoarele inovații:

AXION 900 TERRA TRAC – primul tractor semi-șenilat cu suspensie pentru întregul utilaj

AXION 900 TERRA TRAC dezvoltat de CLAAS este primul tractor semi-șenilat cu suspensie completă. Principala inovație este includerea sistemului de șenile TERRA TRAC cu suspensie. Sistemul de șenile TERRA TRAC se bazează pe tehnologia utilizată în prezent pe combinele de recoltat, însă a fost special adaptat pentru a îndeplini cerințele specifice tractoarelor. Datorită șenilelor cu suspensie, AXION 900 TERRA TRAC combină avantajele unui tractor cu șenile în ceea ce privește tracțiunea și protecția solului cu caracteristicile mai confortabile de conducere ale unui tractor convențional. Datorită rolelor suspendate individual, sistemul de șenile asigură permanent un contact optim cu solul și o amprentă la sol maximă, tractorul AXION 900 TERRA TRAC fiind astfel confortabil și eficient atât pe șosea, cât și pe câmp, chiar și la viteze de deplasare de până la 40 km/h.

CEMOS for tractors: sistemul de asistență care ajută operatorul să efectueze setările optime ale tractorului și implementelor

CEMOS for tractors este un nou sistem de asistență bazat pe dialog, care ajută operatorul să efectueze setările optime ale tractorului și implementelor. Acesta include o bază de date cu numeroase cunoștințe tehnice și instrucțiuni care ajută operatorul să realizeze reglajele optime printr-un dialog natural utilizând interfața terminalului CEBIS cu ecran tactil, luând în calcul operațiunea desfășurată și condițiile ambiante. Setările recomandate iau în considerare factori ce includ un număr mare de parametri ai utilajului, condițiile de funcționare și preferințele operatorului. La solicitarea utilizatorului, CEMOS poate aplica direct unele setări. Dacă este necesar, operatorul poate fi ghidat în procesul de setare a sub-sistemelor tractorului, cum ar fi memorarea secvențelor la tractoare (CSM). Sistemul sprijină mai întâi operatorul la introducerea setărilor de bază. Apoi le verifică în condițiile actuale de funcționare, pentru a le putea optimiza în funcție de necesități.

Camera stereo CULTI CAM pentru prășirea mecanică

Având în vedere numărul tot mai mare de restricții privind utilizarea de erbicide și dezvoltarea rezistenței, este importantă găsirea unor soluții mecanizate inovatoare de protejare a culturilor. Acest lucru este valabil nu numai în cazul recoltelor specializate și al fermelor organice, ci și pentru cultivarea convențională pe rânduri. Ținând cont de acest lucru, CLAAS lansează o nouă cameră video 3D de înaltă rezoluție pentru ghidarea printre rânduri a prășitorilor, în colaborare cu Einböck, Hatzenbichler, Carre SAS și Bednar FMT. Camera analizează structura frunzelor pentru culturile pe rânduri pe baza informațiilor despre culoare și a unor modele de suprafață 3D. Datorită analizei mai amănunțite, software-ul de procesare a imaginilor poate identifica rândurile și calcula semnale precise de control chiar și în condiții de vânt, recolte puternic infestate cu buruieni sau plante care nu sunt verzi. Prin urmare, noua cameră video permite ghidarea extrem de precisă chiar și în condiții dificile sau la viteze mai mari de lucru.

Sistemul de avertizare privind vehiculele mari atenționează șoferii de autovehicule cu privire la prezența utilajelor agricole în traficul rutier

Sistemul de avertizare privind vehiculele mari prezentat de CLAAS este o inovație care sporește siguranța în traficul rutier și care, în consecință, ar trebui să stârnească interes nu numai în rândul celor care activează în sectorul agricol. Noul sistem transmite în timp real date telemetrice referitoare la utilajele agricole și tractoarele din traficul rutier către sistemele de asistență/navigație și aplicațiile smartphone din autovehiculele celorlalți participanți la trafic. Astfel, șoferii autovehiculelor și operatorii tractoarelor pot fi informați proactiv și avertizați cu privire la poziția și starea utilajelor agricole din trafic. În plus, sistemul poate oferi șoferilor rute alternative dacă numărul, lățimea sau viteza utilajelor agricole cauzează întârzieri (de exemplu, în timpul operațiunilor intense de transport la recoltarea porumbului pentru însilozare sau la împrăștierea de îngrășământ lichid).